Înger salvator la 22 de ani

Marți, 07 Mai 2019Botoșani
Sursa Foto: ISU Botoșani

Inger salvator la 22 de ani | imaginea 1 Andrei Olariu are 22 de ani şi este salvator din pasiune! Nu doar cu numele, ci și cu faptele! Miercuri seara, 1 mai, a.c., a salvat un om de la moarte prin îngheț.

A intervenit fără ezitare şi a acordat primul ajutor unui bărbat de 63 de ani, care zăcea pe marginea unui drum de mai bine de 24 de ore. "Am fost sunat de fratele meu că la un km distanţă de casa mea, un bărbat este căzut pe marginea drumului. Mi-am luat rucsacul de prim-ajutor şi m-am grăbit să ajung la el. Când am ajuns, bărbatul era inconștient, în șoc hipotermic. L-am pus în poziție de siguranță, am aplicat metoda PAS, l-am învelit cu o folie de aluminiu şi am sunat la 112" - povestește Andrei.

La faţa locului a ajuns un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, care a preluat bărbatul aflat în şoc hipotermic şi l-a transportat de urgenţă la Spitalul Judeţean. Temperatura exterioară a corpului indica doar 22,4 grade la internare, acesta fiind imediat supus unui protocol special pentru a i se ridica temperatura corpului cu câte un grad pe oră şi astfel pentru a evita ca organele interne să intre în şoc.

A salvat viața unui om, dar descrie totul ca pe o intervenție obișnuită. Aşa a învăţat în cele peste 100 de ore de voluntariat petrecute alături de echipajele SMURD ale ISU Botoșani. În misiunile de salvare a deprins nu doar tainele intervențiilor pe muchie de cuțit, ci și dragostea pentru această meserie.

Andrei Olariu, înscris în programul "Salvator din pasiune" în aprilie 2018, şi-a dorit să participe ca voluntar la misiunile SMURD după ce tatăl său a fost salvat de intervenţia unui echipaj de prim ajutor. Au trecut de atunci şase ani. De când s-a înscris în program, Andrei este nelipsit de la orice activitate derulată de ISU Botoșani. Gestul lui Andrei este esenţa activităţii de voluntariat, care este o expresie a implicării, a solidarităţii şi responsabilităţii civile. Ne bucurăm că în acest program se înscriu din ce în ce mai mulţi botoşăneni care se şi implică în viaţa comunităţii şi pun în aplicare ce au învăţat în cadrul programului "Salvator din pasiune", pentru că nu este important doar să intervenim repede, ci să şi ştim cum să intervenim”.

Hipotermiile moderate (de la 35 la 32°C) sunt însoţite de frisoane intense (mijloc de apărare a organismului de producerea de căldură), grave (de la 32 la 26°C) şi majore (sub 26°C) însoţite de tulburări ale stării de conştienţă (chiar comă), depresie respiratorie, încetinire a frecvenţei cardiace şi de o scădere progresivă a presiunii arteriale cu diminuarea debitului cardiac.

Felicitări, Andrei! Suntem mândri de tine!

Inger salvator la 22 de ani | imaginea 2

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.