Inundaţii în localităţile Lunca de Jos şi Sândominic, Harghita

Duminică, 30 Iunie 2019Harghita
Sursa Foto: ISU Harghita

Inundatii in localitatile Lunca de Jos si Sandominic  Harghita | imaginea 1 În cursul zilei de duminică, 23 iunie, a.c., agențiile de hidro-meteorologie au emis 3 avertizări meteorologice Cod Portocaliu, o avertizare hidrologică Cod Roşu şi două Cod Portocaliu, care au vizat fenomene severe - scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depășiri ale COTELOR DE PERICOL şi COTELOR DE INUNDAŢIE pe râurile din bazinul hidrografic al Trotuşului.

ISU Harghita a transmis 2 mesaje de avertizare a populaţiei din zona Lunca de Jos, prin intermediul sistemului Ro-Alert, la orele 21:19 şi 22:34, asigurând fluxul de comunicare cu primăriile din zona vizată de inundații și viituri.

Cele mai semnificative efecte s-au produs în satul Valea Rece din comuna Lunca de Jos, unde precipitațiile abundente din cursul serii anterioare au produs viituri și inundații locale. O casă a fost distrusă, fiind luată de viitură, alte 25 de case şi 50 de anexe gospodăreşti au fost avariate, 100 de grădini afectate, un pod distrus şi DJ 127A a fost avariat pe o porţiune de circa 300 m. Totodată, a mai fost avariat şi DJ 127B, impracticabil şi înainte. Din fericire, avertizările timpurii prin sistemul Ro-Alert și adoptarea măsurilor de autoprotecție de către populație a făcut ca evenimentele să nu se soldeze cu victime, astfel încât 100 persoane s-au autoevacuat din locuinţele inundate. Acestea au rămas la rude, urmând să revină la casele lor după retragerea apelor din gospodării.

În urma ploilor cu aspect torențial, pompierii militari din cadrul Punctului de lucru Bălan au acționat, duminică seara, 23 iunie, a.c., cu o motopompă transportabilă, pentru evacuarea apei acumulate din două case de locuit din comuna Sândominic, acestea fiind inundate la parter, pe o suprafaţă de aproximativ 70 mp, respectiv 100 mp. De asemenea, au mai fost afectate de inundaţie circa 90 de curţi. Pompierii militari din cadrul Detaşamentului de Pompieri Miercurea-Ciuc au intervenit, cu tehnică specifică, pentru limitarea și înlăturarea tuturor efectelor negative generate de fenomenele meteorologice periculoase, în comuna Lunca de Jos.

Având în vedere faptul că judeţul Harghita s-a aflat luni, 24 iunie a.c., începând cu ora 10.30, sub atenționare cod galben de ploi și vijelii, până seara, la ora 23:00, echipajele de pompieri salvatori harghiteni au fost pregătite să intervină în sprijinul populației din zonele care ar fi putut fi afectate.

În contextul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, pompierii fac apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. Informații despre persoane care se află în pericol vor fi imediat anunțate prin numărul unic de urgență 112.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.