Misiunile pompierilor din ţară, neîntrerupte de cinci zile

Duminică, 09 Iunie 2019Bucuresti-Ilfov
Sursa Foto: ISU Bucuresti-Ilfov

Misiunile pompierilor din tara  neintrerupte de cinci zile | imaginea 1 Misiunile pompierilor pentru salvarea persoanelor și înlăturarea efectelor generate de inundațiile din țară se derulează neîntrerupt de cinci zile.

În ultimele 24 de ore au fost evacuate preventiv 171 de persoane, iar alte 2 persoane surprinse de viituri au fost salvate de către pompierii militari. Din fericire, adoptarea măsurilor de autoprotecție de către populație a făcut ca evenimentele să nu se soldeze cu victime.

Precipitațiile abundente din cursul zilei de luni, 3 iunie, a.c., și de noaptea trecută au produs viituri și inundații locale în 106 localități din 24 de județe (AB, AG, BC, BH, BT, BV, CS, CL, DB, DJ, GR, GL, HR, HD, IF, IL, MH, OT, PH, SJ, TR, TM, VS și VN), precum și în municipiul București.

Intervențiile pompierilor pentru evacuarea apei s-au derulat cu dificultate din cauza nivelului crescut al apei și al volumului mare de aluviuni aduse de viituri. Salvatorii au acționat cu motopompe pentru scoaterea apei acumulate în 253 locuințe, 37 de subsoluri și 440 de curți, cât și pentru a facilita scurgerea apei din gospodării, prin acțiuni de decolmatare a șanțurilor, rigolelor și podețelor.

La acest moment, pompierii militari intervin pentru înlăturarea efectelor inundațiilor în județele: Giurgiu, Galați, Ilfov și Vrancea. În continuare, în județul Prahova, au loc căutări pentru găsirea celui de-al patrulea minor luat de viitură în cursul zilei de vineri.

Misiunile pompierilor din tara  neintrerupte de cinci zile | imaginea 2

O situație deosebită se înregistrează în județul Galați, în localitatea Corod, unde 165 de persoane au fost evacuate preventiv având în vedere creșterea nivelului apei pe pârâul Corozel. Totodată, echipajele ISU împreună cu autoritățile locale acționează pentru supraînălțarea digului de protecție cu saci de nisip.

Din cauza efectelor produse de fenomenele hidrometeorologice, circulația rutieră este în continuare afectată pe 3 drumuri naționale (DN 73D/AG, DN 6/TR și DN 2/VN), 2 drumuri județene (DJ 704A/AB și DJ 503/TR) și un drum comunal (DC 94/BZ).

Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecție de către cetățeni, în județele care s-au aflat sub incidența prognozelor de vreme severă, au fost emise mesaje de avertizare pentru populație prin sistemul RO-ALERT.

Având în vedere numărul mare de solicitări primite din partea cetățenilor, pentru gestionarea eficientă a situațiilor de urgență, la nivelul județelor afectate au fost dispuse măsuri de suplimentare a efectivelor cu pompieri din turele libere și au fost activate grupele operative.

În contextul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. Informații despre persoane care se află în pericol sau au rămas izolate vor fi imediat anunțate prin numărul unic de urgență 112.

Evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional al IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea în județele afectate a forțelor și mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situații de urgență.

Misiunile pompierilor din tara  neintrerupte de cinci zile | imaginea 3

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.