Misiune de distrugere a muniţiei neexplodate

Sâmbătă, 06 Iulie 2019Covasna
Sursa Foto: ISU Covasna

Misiune de distrugere a munitiei neexplodate | imaginea 1 Joi, 4 iulie, a.c., începând cu ora 10:00, echipele pirotehnice ale Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă Harghita şi Covasna, sub coordonarea d-lui lt. col. Henke Ovidiu, de la Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă – Ciolpani, au executat o misiune de distrugere, prin explozie controlată, a unui număr de 133 elemente de muniţie rămase neexplodate în urma conflictelor armate, descoperite şi asanate pe raza celor două judeţe.

Majoritatea acestor elemente de muniţie (proiectile şi lovituri pentru aruncător de calibru mare) erau încă active, în ciuda zecilor de ani cât au stat îngropate în pământ, putând exploda în cazul manevrării necorespunzătoare. Tocmai de aceea, neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnişti, care au atât pregătirea, cât şi dotarea necesară pentru aceste misiuni extrem de periculoase.

Acţiunea de distrugere s-a executat, cu maxim profesionalism şi responsabilitate, de specialiştii pirotehnişti, în condiţii de siguranţă, prin explozie controlată, folosindu-se procedeul electric şi pirotehnic, într-un poligon improvizat pe raza localităţii Dăneşti, neînregistrându-se evenimente deosebite. S-a utilizat o cantitate de 19 kg TNT, 6 capse detonante electrice şi 2 capse detonante pirotehnice. Misiunea de distrugere s-a dovedit dificilă din cauza cantităţii mari de muniţie: 48 proiectile explozive, 15 lovituri pentru aruncător, 16 grenade de mână ofensive, 6 grenade defensive, o lovitură acuplată, 40 buc. tub exploziv perforant, 5 buc. focos şi 2 buc. cartuş.

Mulţumirile se îndreaptă spre toţi cei implicaţi în buna desfășurare a misiunii: pirotehniști, jandarmi, polițişti, paramedici SMURD, autorităţi locale. Reamintim cetăţenilor că, în cazul în care descoperă muniţie rămasă neexplodată, să nu atingă aceste elemente, să nu le lovească, să nu le mişte şi să ne anunţe imediat, prin apelul unic de urgenţă 112.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.