Opt incendii de vegetaţie şi unul la o casă nelocuită
Sursa Foto: ISU Mehedinti
În cursul zilei de miercuri, 16 octombrie, a.c., în doar trei ore, pompierii mehedinţeni au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea a nouă incendii, opt dintre acestea manifestându-se la vegetaţie uscată şi unul la o casă nelocuită.
Pompierii din cadrul Detaşamentului Drobeta Turnu Severin au intervenit pentru stingerea a trei incendii de vegetaţie uscată ce s-au manifestat în cartierul Dudaşu Schelei, dar şi pe raza localităţilor Izvoru Bârzii şi Şimian. Deoarece aceste incendii au fost anunţate la scurt timp de la izbucnire, pompierii au reuşit să limiteze pagubele, flăcările cuprinzând o suprafaţă de circa 400 de metri pătraţi de cultură de viţă-de-vie şi circa două hectare de vegetaţie uscată.
Alte patru incendii au fost stinse de către pompierii strehăieni, care au acţionat pentru localizarea lor, împiedicând extinderea acestora. Circa 20 de hectare au fost cuprinse de flăcări, dintre care 15 hectare numai în localitatea Brezniţa Motru, unde alături de pompieri au acţionat şi şase voluntari ai SVSU. Celelalte trei incendii s-au manifestat în localităţile Strehaia şi Ciochiuţa, fiind afectate circa cinci hectare de vegetaţie uscată şi două hectare de coceni de porumb.
Ca urmare a nerespectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor de către cetăţeni, şi pompierii din cadrul Staţiei Vânju-Mare au intervenit pentru stingerea a două incendii, anunţate la un interval de trei minute. Unul dintre acestea a izbucnit în oraşul Vânju-Mare şi a cuprins circa 15 hectare de vegetaţie uscată, iar altul s-a manifestat la acoperişul unei case nelocuite din localitatea Salcia.
Pentru a preveni izbucnirea unor incendii, ca urmare a folosirii focului pentru igienizare, pompierii recomandă cetăţenilor ca arderea să se execute în condiţii meteorologice fără vânt, numai pe timp de zi, sub supravegere permanentă, în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier sau construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice şi de comunicaţii. De asemenea, cetăţenii trebuie să dispună de mijloace şi materiale pentru stingerea eventualelor incendii şi să nu părăsească locul arderii înainte de stingerea completă a focarelor.
Totodată, se precizează că arderea miriştilor, vegetaţiei uscate, resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc - emis de Primărie, cu avizul Gărzii de Mediu, şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500lei.
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.