Incendii la fondul forestier din zonele Cornereva și Rusca Teregova
Sursa Foto: ISU Caras-Severin
Aproximativ 80 de persoane au intervenit pentru gestionarea unor situații de urgență generate de incendii la fondul forestier (pășuni alpine și litieră) de pe raza unităților administrativ-teritoriale Rusca Teregova și Cornereva.
În zona Cornereva, mai precis zona Dobraia, inclusiv muntele Arjana, au acționat la sol 40 de persoane (pompieri militari, personal silvic și rangeri) pe suprafețe care sunt în administrarea mai multor instituții, respectiv Ocolul Silvic Mehadia, Ocolul Silvic Băile Herculane, Parcul Național Domogled-Valea Cernei și Primăria Cornereva.
Alte aproximativ 40 de persoane (pompieri militari și personal silvic) s-au deplasat în zona Rusca Teregova pentru stingerea unui alt incendiu la fondul forestier.
Pentru eficientizarea misiunilor de stingere, la nivelul inspectoratului s-au întreprins demersurile necesare în vederea suplimentării cu forțe și mijloace de la inspectoratele pentru situații de urgență din județele limitrofe, precum și cu resurse aeriene.
Misiunile de stingere la sol sunt îngreunate de terenul accidentat, care nu permite accesul autospecialelor, forțele de intervenție fiind nevoite să parcurgă distanțe mari pe jos.
Intervenţia pentru stingerea incendiului la fondul forestier din zona administrativ-teritorială Cornereva a continuat şi pe parcursul zilei de marţi, 29 octombrie, a.c.
Aproximativ 130 de persoane au acţionat în zonă: pompieri militari din cadrul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă Caraş-Severin, Gorj şi Mehedinţi, angajaţi ai Ocoalelor Silvice Mehadia şi Băile Herculane, angajaţi ai Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei şi membrii SVSU Cornereva.
Prefectul județului, domnul Matei Lupu, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin, a convocat o ședință extraordinară la care au participat reprezentanții structurilor membre ale comitetului. În cadrul acestei ședințe s-au prezentat situația de fapt, forțele implicate pentru gestionare, precum și măsurile necesar a fi luate pentru limitarea pagubelor și prevenirea creării altor situații de urgență care pot fi generate de acest tip de risc.
Luni, 28 octombrie, în judeţul Caraş-Severin, a ajuns şi un elicopter al IGAv, dotat cu sistemul de stingere a incendiilor Bambi Bucket, care a efectuat misiuni pentru cercetarea și supravegherea zonei afectate de incendiu, facilitând astfel evaluarea situației, conducerea și coordonarea acțiunilor, dar, din cauza condițiilor meteo nefavorabile (vizibilitate scăzută), elicopterul nu a putut interveni.
În momentul în care condițiile meteorologice vor permite efectuarea misiunilor de zbor, elicopterul IGAv va interveni în sprijinul pompierilor militari şi a celorlalte forţe angrenate, pentru limitarea dezvoltării și stingerii incendiului de vegetație.
Misiunea resurselor implicate continuă până în momentul în care incendiul va fi declarat lichidat.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.