Muniţie neexplodată, distrusă controlat de specialiștii ISU Bistrița-Năsăud

Duminică, 17 Noiembrie 2019Bistrita-Nasaud
Sursa Foto: ISU Bistrita-Nasaud

Munitie neexplodata distrusa controlat de specialistii ISU Bistrita Nasaud | imaginea 1 167 proiectile, grenade, mine antipersonal, bombe de aruncător și muniție de infanterie și artilerie antiaeriană au fost distruse controlat de specialiștii ISU Bistrița - Năsăud în Poligonul Dorolea.

Pompierii militari adresează mulţumiri către comunitatea de detectoriști din județul Bistrița - Năsăud, pentru întreaga colaborare pe această linie și către personalul Centrului Medical Județean Bistrița - Năsăud, echipaje de poliție și jandarmerie bistrițene, care au asigurat măsurile specifice în acțiunile de distrugere.

Ați rămâne surprinși de locurile din județul Bistrița - Năsăud unde au fost găsite elemente de muniție din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. De-a lungul timpului, au fost identificate și ridicate în condiții de siguranță elemente de muniție din scorburile copacilor bătrâni, gospodăriile cetățenilor, terenuri agrigole, în zona construcțiilor civile (poduri feroviare vechi), păduri, pășuni și multe alte zone des frecventate, mai ales de către copii.

Pompierii bistriţeni se declară împliniți pentru faptul că mesajele preventive diseminate în spațiul public cu sprijinul mass-mediei, dar și prin acțiunile de informare preventivă, au ajuns la publicul- țintă, iar copiii și adulții deopotrivă au înţeles riscurile la care se expun dacă manevrează astfel de elemente de muniție. Este foarte importantă informaţia că, în ultimii ani, NU EXISTĂ ÎNREGISTRATE VICTIME în urma identificării elementelor de muniție rămase neexplodate.

Eforturile preventive și operative ale pirotehniștilor bistrițeni vor continua și în perioada următoare, pentru a asigura un climat de siguranță în zona de competență a unității.

Munitie neexplodata distrusa controlat de specialistii ISU Bistrita Nasaud | imaginea 2

Nu în ultimul rând, aceştia ţin să readucă în atenție următoarele reguli de comportare pentru prevenirea accidentelor cauzate de muniții neexplodate:

Sunt interzise:

 • atingerea muniţiilor cu mâna sau alte obiecte;
 • lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
 • introducerea muniţiilor în foc;
 • demontarea focoaselor sau altor părţi componente;
 • joaca copiilor cu diferite muniţii ca: grenade, focoase, cartuşe, proiectile sau alte elemente pirotehnice;
 • ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în încăperi sau locuinţe.

Se previne populaţia, în special copiii, despre faptul că o simplă mişcare a muniţiei din poziţia în care se găseşte poate declanşa explozia. Se cere tuturor cetăţenilor care au cunoştinţă despre existenţa muniţiilor neexplodate să anunţe imediat organele autorităţilor locale (primărie), poliţie, pompieri sau să sune de urgență la numărul unic 112.

Se informează populaţia că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii rămase neexplodate se interzice:

 • accesul oricărei persoane;
 • executarea de săpături manuale sau mecanice;
 • aprinderea focului;
 • executarea unor lucrări de îmbunătăţiri funciare;
 • circulaţia vehiculelor, oamenilor sau animalelor.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.