Misiune de distrugere a muniţiei rămasă neexplodată

Marți, 24 Decembrie 2019Satu Mare
Sursa Foto: Facebook ISU Satu Mare

Misiune de distrugere a munitiei ramasa neexplodata | imaginea 1 În cursul zilei de joi, 19 decembrie, a.c., în incinta Poligonului de trageri al M.A.I. din localitatea Moftin, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” al judeţului Satu Mare a desfăşurat o misiune de distrugere a muniţiei rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate.

Cele 14 de elemente de muniţie constând în proiectile explozive, bombe de aruncător şi grenade ofensive şi defensive de mână au fost descoperite pe teritoriul judeţului, pe parcursul acestui an, cu ocazia executării a 15 misiuni de asanare a teritoriului de muniţia neexplodată. În cele mai multe situaţii, muniţiile au fost descoperite pe timpul executării unor lucrări agricole sau de amenajare în gospodării ori zone nelocuite.

Misiunile de ridicare, transportare, depozitare și distrugere a muniției rămasă neexplodată sunt executate de o echipă de pirotehniști care au o pregătire specială în acest domeniu. Astfel, distrugerea muniţiei a fost excutată prin explodare folosind procedeul electric, fiind utilizate 2 kg de trotil.

Având în vedere pericolul la care se expun cetăţenii în momentul descoperirii elementelor de muniţie neexplodate, pompierii reamintesc că acestea nu trebuie atinse, ridicate ori transportate în alte locuri, deoarece, în ciuda gradului avansat de deteriorare pot fi încă active. De asemenea, este interzisă introducerea muniţiilor în foc, topirea elementelor metalice sau folosirea muniţiilor pentru improvizarea diverselor unelte. Orice situaţie de acest gen trebuie anunţată la numărul de apel unic pentru situaţii de urgenţă 112.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.