O intervenție la fiecare 31 de minute

Sâmbătă, 22 Februarie 2020Bacau
Sursa Foto: Facebook ISU Bacau

O interventie la fiecare 31 de minute | imaginea 1 În intervalul 18 ianuarie, ora 08:00 – 19 ianuarie, ora 08:00, a.c., pompierii militari băcăuani au desfășurat un număr de 46 de misiuni, din care 12 incendii (două incendii produse la construcții, 10 arderi necontrolate – vegetație uscată), 11 misiuni în sprijinul comunităților, o misiune acordare asistență persoane, o misiune recunoaștere, o misiune pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor și o misiune transport apă menajeră.

Totodată, salvatorii au desfășurat și 23 misiuni de acordare prim ajutor.

Una dintre situațiile relevante a avut loc în data de 18 februarie, a.c., la ora 15:27, în orașul Slănic Moldova, strada Florilor, când salvatori au fost solicitați să intervină pentru lichidarea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.

Imediat, la fața locului s-au deplasat două autospeciale de intervenție cu apă și spumă, precum și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului de Pompieri Onești, încadrate cu 11 militari. De asemenea, a fost anunțat și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Slănic Modova care s-a deplasat cu o autospecială de intervenție cu apă și spumă, încadrată cu cinci voluntari.

La sosirea forțelor de intervenție s-a constatat că incendiul se manifesta atât la nivelul acoperișului casei, cât și în interior în două camere. Prin intervenția promptă și rapidă a pompierilor, incendiul a fost lichidat în limitele găsite. Din fericire, nu s-au înregistrat victime. Flăcările a fost lichidate după aproximativ două ore și jumătate, din momentul anunțării, cauza probabilă fiind jar, scântei căzute din sistemul de încălzire. În urma incendiului, au ars aproximativ 120 metri pătrați din suprafața acoperișului și bunuri materiale din două camere.

Numărul incendiilor produse la vegetația uscată continuă să se mențină la un nivel ridicat. Numai în ultima săptămână, pompierii băcăuani au intervenit la 37 astfel de incendii. Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, cetățenii trebuie să conștientizeze riscurile la care se supun atunci când efectuează igienizarea terenurilor fără respectarea condițiilor prevăzute de lege. În anul 2019, pe teritoriul judeţului Bacău s-au înregistrat 395 de incendii de vegetaţie uscată și arderi necontrolate. De la începutul anului 2020, până în prezent au fost înregistrate 104 de incendii de vegetație uscată și arderi necontrolate. Principala cauză probabilă a acestor incendii o constituie utilizarea focului deschis.

În ultimele 24 de ore, cele 11 incendii de vegetație uscată s-au manifestat pe o suprafață de aproximativ 25 de hectare. Echipaje de pompieri, împreună cu alți reprezentanți ai autorităților locale, au acționat unitar pentru evitarea propagării flăcărilor la locuințele aflate în proximitatea zonelor de manifestare a incendiilor, precum și pentru limitarea potențialelor efecte. Prin efort susținut, nu au fost înregistrate victime în niciunul dintre aceste cazuri.

Nu uitați!

Pentru a preîntâmpina producerea unor astfel de evenimente care pot avea consecinţe grave, este necesară respectarea următoarele prevederi generale:

 • condiţii meteorologice fără vânt;
 • colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
 • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri
 • materiale combustibile;
 • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
 • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
 • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
 • supravegherea permanentă a arderii;
 • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul MAI nr. 163/2007. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (S.V.S.U.) sau persoana desemnată în acest sens.

Pe timpul arderii resturilor vegetale, cetăţenii sunt obligaţi:

 • să menţină focul în perimetrul aprobat şi asigurat;
 • să supravegheze permanent zona în care efectuează arderea resturilor vegetale;
 • să asigure dotarea minimă cu mijloace de primă intervenţie;
 • să anunţe imediat S.V.S.U. al localităţii, primăria şi pompierii militari, în situaţia în care există pericolul extinderii focului în afara perimetrului aprobat.

Se exceptează de la obţinerea permisului de lucru cu focul numai executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti.

În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor. Zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene se curăţă obligatoriu de vegetaţia uscată şi resturile vegetale de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor. Nerespectarea acestor prevederi legale atrage sancţiuni contravenţionale asupra persoanelor găsite vinovate.

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 – 50.000 pentru persoane juridice! De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Multe dintre efectele unor situații de urgență pot fi limitate sau chiar eliminate, dacă acționați la timp și știți cum să interveniți corect. De aceea, este bine să vă informați dinainte asupra pericolelor cu care vă puteți confrunta și să vă însușiți măsurile și regulile de prevenire a eventualelor situații de urgență.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.