Fiți responsabili când igienizați terenurile!

Vineri, 10 Aprilie 2020Salaj
Sursa Foto: Facebook ISU Salaj

Fiti responsabili cand igienizati terenurile | imaginea 1 Odată cu sosirea primăverii şi încălzirea vremii, gospodarii şi fermierii aleg să îşi igienizeze terenurile prin arderea miriştilor şi a vegetaţiei uscate. Aceasta este, din nefericire, cea mai întâlnită practică şi reprezintă un pericol foarte mare prin posibilitatea propagării flăcărilor la alte terenuri, păduri, la diferite construcții și sisteme din apropiere.

Doar în intervalul 03-05 aprilie, a.c., dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Porolissum” al județului Sălaj a fost anunţat despre producerea a douăsprezece incendii de vegetație uscată (în localitățile Băsești, Moigrad, Var, Ciumărna, Zalău, Dolheni, Adalin, Stupini, sau zonele Valea Ciurenilor, între Cehei și Uileacu Șimleului).

Un incendiu de amploare extins și la fondul forestier, a avut loc chiar în dimineața zilei de luni, 6 aprilie, a.c., la Cerișa. Flăcările scăpate de sub control au cuprins o porțiune de fond forestier formată din pini. La fața locului au fost deplasate forțe din cadrul Gărzii Nușfalău, Secției Șimleu Silvaniei și Detașamentului Zalău. De asemenea, au intervenit serviciile voluntare ale localităților Halmașd, Nușfalău, Boghiș, Sărmășag și personal al Ocolului Silvic Măgura Șimleu Silvaniei.

Intervenția a fost îngreunată de accesul dificil în zonă și de condițiile meteorologice nefavorabile (vânt puternic). Incendiul a fost localizat, prevenindu-se extinderea sa, iar forțele implicate au rămas la fața locului pentru lichidarea completă a focarelor.

Pompierii militari atrag cetățenilor atenția asupra prevederilor legale și anume: constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 la 2500 lei, conform H.G.R. nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:

  • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagarii focului la vecinătăţi;
  • amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

„Inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora” se sancţionează cu amendă de 2501 la 5000 lei, conform art. 44, pct III lit. a din Legea nr. 307 / 2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.