Incendiile de vegetaţie continuă să provoace pagube în judeţul Vrancea

Vineri, 10 Aprilie 2020Vrancea
Sursa Foto: Facebook ISU Vrancea

Incendiile de vegetatie continua sa provoace pagube in judetul Vrancea | imaginea 1 În ultimele 24 de ore, respectiv în intervalul 06 – 07 aprilie, a.c., pompierii militari vrânceni au gestionat 19 situații de urgență apărute în zona de competență dintre care: 12 intervenții la ajutor medical de urgență, 4 intervenţii la stingerea incendiilor de vegetație uscată, 2 intervenții la stingerea incendiilor şi 1 intervenţie pirotehnică.

Misiunea pirotehnică s-a desfăşurat luni, 06 aprilie a.c., în satul Trotuşeni, comuna Moviliţa, unde specialiştii pirotehnicieni au asanat şi au preluat o grenadă defensivă.

În aceeaşi zi, în jurul orei 20:30, trei echipaje din cadrul Secţiei de Pompieri Adjud au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuinţă din satul Domneşti, comuna Pufeşti. La locul evenimentului s-au deplasat două autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD.

La sosirea forţelor de intervenţie, incendiul se manifesta generalizat la o locuinţă, pe o suprafaţă de aproximativ 50 mp. Paramedicii au acordat primul ajutor calificat unei persoane, de sex masculin, în vârstă de 68 de ani care a suferit arsuri la nivelul feţei. Ulterior, pacientul a fost preluat şi transportat cu ambulanţa SMURD la UPU Focşani.

Pompierii militari, cu sprijinul SVSU Pufeşti, au reuşit să lichideze incendiul în limitele găsite, în circa 60 de minute, reuşind salvarea a două camere de locuit. În ciuda eforturilor depuse de salvatori, au ars trei camere de locuit şi bunurile din interiorul acestora. Evenimentul a fost generat cel mai probabil din cauza jarului căzut din sobă.

Două echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani au intervenit, în jurul orei 21:10, pentru stingerea unui incendiu, izbucnit cel mai probabil din cauza unui cos de fum deteriorat, la o magazie aflată în curtea unei biserici din municipiul Focşani. La faţa locului s-au deplasat două autospeciale de stingere cu apă şi spumă. Forţele de intervenţie au acţionat prompt şi au împiedicat propagarea incendiului la lăcaşul de cult. Incendiul a fost lichidat după aproximativ 90 de minute, însă, flăcările au distrus magazia, construită din lemn cu învelitoare din tablă, în suprafaţă de 200 mp, precum şi materialul lemnos depozitat în interior.

Incendiile de vegetatie continua sa provoace pagube in judetul Vrancea | imaginea 2

Cu toate că s-a atras atenţia asupra consecinţelor care pot fi provocate de incendierea vegetaţiei uscate, luni, 6 aprilie, a.c., în satul Ciolăneşti din comuna Fitioneşti, în urma utilizării focului deschis în spaţii deschise focul s-a propagat în pădure pe o suprafaţă de 4 ha şi la o livadă de pruni de 1 ha, afectând în total o suprafaţă de circa 10 ha. Două echipaje din cadrul Staţiei de Pompieri Panciu, în cooperare cu SVSU Fitioneşti, şi cu sprijinul a 6 lucrători silvici, au acţionat mai bine de 5 ore pentru lichidarea tuturor focarelor şi înlăturarea pericolului. Alte 10 ha de vegetaţie au ars în comuna Boloteşti.

Două echipaje din cadrul Staţiei de Pompieri Vidra, în cooperare cu SVSU Boloteşti, au acţionat 4 ore, până ce au reuşit să lichideze incendiul. Din cauza arderilor necontrolate au mai fost distruse 3 ha de vegetaţie în comuna Vidra şi 5000 de mp de vegetaţie în comuna Coteşti, sat Goleştii de Sus. Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente, ISU Vrancea insistă asupra respectării prevederilor legislaţiei în vigoare.

Astfel, în vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţeni au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

  • accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului;
  • permis de lucru cu focul.

Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

Conform prevederilor O.U.G. nr. 195/2005 modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/2006 privind protecţia mediului, deţinătorii legali de terenuri „nu ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă”. Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei. De la începutul anului au fot aplicate cinci sancțiuni în cuantum de 2.500 lei fiecare.

Atenţie: arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.