Incendiu de pășune împădurită

Luni, 20 Aprilie 2020Timis
Sursa Foto: Facebook ISU Timis

Incendiu de pasune impadurita | imaginea 1 Marţi, 14 aprilie, a.c., pompierii timişeni au fost solicitați să intervină pentru lichidarea unui incendiu de pășune împădurită, în apropierea localității Tomești. La locul intervenției s-a deplasat de urgență o autospecială de stingere cu 5 pompieri. Pe lângă pompierii militari, pentru lichidarea incendiului au intervenit și 20 de localnici și pompieri voluntari.

Incendiul s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 25 ha. Pompierii, împreună cu localnicii, au lucrat pentru localizarea acestuia, deoarece vântul intensifica arderea, astfel facilitând propagarea incendiului. Intervenția a fost îngreunată și de terenul accidentat care nu permitea accesul cu autospecialele de stingere, pompierii acționând doar cu motosuflante, pliciuri pentru stins incendii și lopeți.

În ultima perioadă, pompierii timișeni au intervenit pentru lichidarea mai multor focare de incendii de pădure, incendii care au fost cauzate de arderea vegetației uscate care s-a extins și la fondul forestier.

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada următoare, pompierii militari fac apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor:

  • să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;
  • să nu utilizeze focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc)
  • arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să se facă în locuri special amenajate;
  • cetăţenii se vor interesa la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
  • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor să se facă numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul privat/voluntar pentru situaţii de urgenţă.
  • să asigure supravegherea permanentă a arderii şi să stingă jarul după încetarea acesteia.

Cetățenii trebuie să conștientizeze faptul că aceste intervenții necesită utilizarea unui volum apreciabil de resurse din partea pompierilor, costurile acestora fiind semnificative.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.