Intervenţie dificilă pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie în apropiere de pădure

Luni, 27 Aprilie 2020Harghita
Sursa Foto: Facebook ISU Harghita

Interventie dificila pentru stingerea unui incendiu de vegetatie in apropiere de padure | imaginea 1 Vineri seara târziu, 24 aprilie, a.c., pompierii militari de la Garda de Intervenție Nr. 2 Toplița au reușit lichidarea ultimelor focare ale incendiului de vegetație uscată, izbucnit în zona Călimănel-Plai, Toplița.

În sprijinul militarilor, au mai intervenit 30 de lucrători de la Ocolul Silvic Toplița și 15 membri ai Off Road Club Toplița. Intervenția a fost deosebit de grea, în condițiile în care vântul puternic a favorizat propagarea flăcărilor cu rapiditate şi a pus în pericol fondul forestier din zonă.

De asemenea, echipajele care au intervenit au fost nevoite să urce pe pante foarte înclinate, greu accesibile. Pentru localizarea şi lichidarea incendiului, pe lângă mijloacele de primă intervenție (măturoaie, lopeți şi altele), s-a realizat alimentarea cu apă, în navetă, cu cele 6 mașini de teren și 6 rezervoare a câte 1000 l, aparținând membrilor Off Road Club Toplița, și, astfel, s-a transportat apa cât mai aproape de zonele afectate, pentru a se alimenta vermorelele folosite la stingere și pentru a se putea interveni cu apă.

Totodată, cu ajutorul unui buldoexcavator și a unui utilaj tip volă, de la Primăria Toplița, s-a săpat o fâșie, lucru care a contribuit decisiv la blocarea incendiului de a se propaga spre pădurea masivă de molid din apropiere. Au fost afectate de flăcări peste 10 de hectare de vegetație uscată, cioate, resturi de exploatare forestieră și brazi din regenerare naturală. Din fericire, prin intervenția promptă şi susținută a tuturor celor implicați în misiunea de stingere, fondul forestier matur a fost salvat.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.