Arsenal de muniție distrus de pirotehniștii vrânceni

Vineri, 22 Mai 2020Vrancea
Sursa Foto: Facebook ISU Vrancea

Arsenal de munitie distrus de pirotehnistii vranceni | imaginea 1 În perioada 1 – 18 mai a.c., echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea a fost solicitată pentru efectuarea a 16 misiuni de asanare a muniţiilor neexplodate descoperite pe teritoriul județului Vrancea.

Luni, 18 mai a.c., la poligonul special amenajat în localitatea Nănești, s-a executat o misiune de distrugere, prin explozie controlată, a 37 elemente de muniție, respectiv: 3 proiectile explozive calibru 152 mm, 1 proiectil exploziv calibru 130 mm, 1 proiectil exploziv calibru 122 mm, 4 proiectile explozive calibru 100 mm, 5 proiectile explozive calibru 85 mm, 5 proiectile explozive calibru 75 mm, 1 proiectil exploziv calibru 57 mm, 3 proiectile explozive calibru 47 mm, 2 proiectile perforante calibru 100 mm, 6 proiectile perforante calibru 85 mm, 2 proiectile perforante calibru 37 mm, 1 grenadă defensivă, 1 cartuș de infanterie și 1 focos. Elementele de muniție proveneau din cele două Războaie Mondiale, unele dintre ele fiind în perfectă stare de funcţionare.

În urma distrugerii nu au rezultat victime, pagube materiale sau accidente ecologice, misiunea pirotehniştilor încheindu-se cu succes.

Muniţiile au fost descoperite, în cele mai multe situaţii, pe timpul executării unor lucrări agricole, așa cum s-a întâmplat în data de 8 mai a.c., în comuna Bordești, sat Bordeștii de Jos, când un cetățean a descoperit în vie un proiectil exploziv calibru 75 mm. Un alt eveniment asemănător s-a petrecut în data 17 mai a.c. în comuna Bolotești, unde un cetățean a descoperit, în timp ce-și săpa grădina, un proiectil exploziv calibru 76 mm.

Pentru a evita producerea unor evenimente cu urmări tragice, care se pot solda cu răniri grave ori cu pierderi de vieţi omeneşti, în momentul găsirii elementelor de muniţie neexplodate, se INTERZICE:

  • lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
  • comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
  • aprinderea focului în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate;
  • introducerea muniţiilor în foc;
  • topirea elementelor metalice de muniţii;
  • tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
  • folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
  • utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;
  • demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente;
  • folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestora.

Conform art. 162 din O.M.A.I. 135 din 14 octombrie 2015, pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii muniţiilor neexplodate, cetăţenii au obligaţia să anunţe urgent evenimentul prin numărul unic de apel 112.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.