Două luni de misiuni, de luptă cu necunoscutul
Sursa Foto: Facebook ISU Arad
BULETIN INFORMATIV - Analiza misiunilor și intervențiilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Vasile Goldiș” Arad în contextul pandemiei de COVID 19 în județul Arad pentru perioada 15 martie – 15 mai a.c.
Unitatea a fost implicată activ în gestionarea acestei situații de urgență încă de la debutul cazurilor în România și în județul Arad. Comanda unității a fost implicată în procesul decizional de la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în perioada analizată având loc 13 ședințe și 12 întâlniri ale Grupului de Suport Tehnic.
Începând din 12 martie a.c., ora 20.00, a fost operaționalizat Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, cuprinzând reprezentanți ai ISU, IPJ, IJJ, STPF, DSP și Instituția Prefectului. Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției este o structură suport a Comitetului Județean Pentru Situații de Urgență, se activează din ordinul prefectului și asigură suportul informațional și de decizie pentru CJSU.
În fapt, acest centru a coordonat toate misiunile pentru gestionarea pandemiei de coronavirus. Locația CJCCI este la sediul ISU ARAD, inspectoratul asigurând funcționarea centrului în regim 24⁄24 ore, cu 1 ofițer și 1 subofițer pe tură, dar pentru desfășurarea în bune condiții a activității CJCCI, acesta este sprijinit de către Compartimentul Monitorizare Situații de Urgență și Dispecerat din Cadrul Centrului Operațional Județean.
În perioada analizată au fost executate următoarele misiuni operative:
- 181 misiuni transport persoane suspecte/confirmate la unitățile spitalicești În aceste misiuni de transport au fost implicate toate cele 9 echipaje SMURD, 1 echipaj de Terapie Intensivă Mobilă a Detașamentului de Pompieri Arad și 8 echipaje de prim ajutor care au în componență doar paramedici ai Punctelor de Lucru Curtici, Vladimirescu, Gărzilor de Intervenție Chișineu Criș, Ineu, Sebiș, Gurahonț, Bârzava, Birchiș. Pentru executarea acestor misiuni, protecția personalului a fost asigurată cu echipament de protecție conform procedurii, mască, ochelari, combinezon.
- 1359 persoane și 495 mijloace auto decontaminate (ISU, IPJ, IJJ) Decontaminarea personalului și a tehnicii de intervenție s-a executat după fiecare misiune de transport a persoanelor suspecte sau confirmate, după misiunile de transport a persoanelor către centrele de carantină si după misiunile de transport persoane în sistem releu către limitele de județ sau către județele de domiciliu. Punctul de decontaminare este organizat la Poligonul de Instrucție, misiunile fiind asigurate 24⁄24 ore de către echipajul CBRN. Tot aici la Poligon a fost organizat si un loc de odihnă pentru personal până se realizează decontaminarea autospecialelor.
- 196 misiuni de asigurare logistică a centrelor de carantină Asigurarea logistică a centrelor de carantină s-a desfășurat zilnic 24⁄24 de către subunitățile inspectoratului și de către maiștrii militari și subofițeri ai serviciului logistic și a presupus menținerea legăturilor cu firmele care asigură hrana, produsele de igienă, lenjerie și curățenie ale acestor centre.
- 40 misiuni transport spre locații de carantină instituționalizată din alte județe Misiunile s-au realizat cu ajutorul unor autorulote puse la dispoziție de către CNCCI. În aceste misiuni au fost angrenați 38 de subofițeri ai subunităților de intervenție.
- 17 misiuni transport personal DSP la PCTF Nădlac I și II La solicitarea DSP Arad a fost pus la dispoziția cadrelor medicale microbuzul ISU Arad și un șofer pentru transport.
- 8 misiuni transport materiale de protecție de la București, Mizil, Timișoara, Oradea, atât pentru personalul propriu cât și pentru spitalele din județul Arad, Serviciul Județean de Ambulanță, Casa de Asigurări de Sănătate, DSP Arad, DGASPC Arad, structurile M.A.I și MAPN din județ. Pentru asigurarea transportului materialelor de protecție au fost dislocate autocamioane și personal din cadrul Detașamentelor Ineu și Sebiș. Misiunile s-au desfășurat în regim de prioritate maximă, la fiecare transport fiind alocați câte 2 șoferi pentru a reduce cât mai mult timpul de aducere a materialelor.
- 4 misiuni de transport pentru DSP și Crucea Roșie – Filiala Arad în vederea distribuirii sau relocării de echipamente medicale și de protecție. A fost asigurat sprijinul logistic pentru instituțiile medicale din județul Arad prin operaționalizarea unui număr de 20 corturi pentru triaj medical la unitățile medicale și în PCTF Nădlac I și II Corturile au fost operaționalizate de către subunitățile de intervenție în Spitalul Județean Arad, unde s-a montat Postul Medical Avansat care face parte din completul Autospeciale de Intervenții la Calamități și Accidente Colective, Spitalul Municipal Arad, Spitalul Sebiș, Spitalul Lipova.
Tot în vederea triajului epidemiologic au fost montate corturi în cele două puncte de trecere a frontierei și la PENITENCIARUL Arad. Asigurarea logistică pentru aceste corturi a fost asigurată de către subofițeri din cadrul Detașamentului Arad, Sebiș și al Secției de Pompieri Bârzava. Corturile sunt în componența modulului TABĂRĂ MOBILĂ, aflat în dotarea ISU Arad din anul 2019.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.