Alertă maximă pentru efectivele ISU Hunedoara în urma codului roşu hidrologic

Marți, 30 Iunie 2020Hunedoara
Sursa Foto: Facebook ISU Hunedoara

Alerta maxima pentru efectivele ISU Hunedoara in urma codului rosu hidrologic | imaginea 1 În urma precipitațiilor înregistrate în noaptea de joi spre vineri, 26 iunie a.c., în zona Valea de Brazi și Câmpul lui Neag, cotele apelor Jiului de Vest au crescut alarmant depășind cota de inundaţie. La ora 06:35 s-a transmis populației din zonele Uricani, Lupeni, Petroşani un mesaj RO-alert de avertizare cod roșu hidrologic, valabil până la ora 12:00.

75 de pompieri militari, cu 20 de mijloace tehnice de intervenție, au fost mobilizaţi imediat și au intervenit în zonele afectate, pentru evacuarea persoanelor aflate în pericol și pentru limitarea efectelor negative ale fenomenelor meteo. Efectivele de pompieri au fost suplimentate cu echipaje ce însumează zeci de jandarmi, poliţişti şi salvamontişti.

Pompieri militari, jandarmi, salvamontiști din întregul județ Hunedoara, precum și din județele Caraș-Severin, Timiș și Sibiu, au intervenit cu 34 de motopompe pentru evacuarea persoanelor din zonele afectate, cât și pentru limitarea efectelor negative ale fenomenelor meteo. DN 66 este inundat și rupt în zona Câmpul lui Neag.

Au fost evacuate 270 persoane din localitatea Lupeni, Aninoasa şi Uricani către punctul de evacuare stabilit la Şcoala 2 Bărbățeni. Încă 2 şcoli generale au fost stabilite ca puncte de evacuare în localitățile Iscroni și Aninoasa.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a făcut demersurile necesare pentru trimiterea în zonă a 3 elicoptere pentru misiuni de recunoaștere în teren și salvare-evacuare. Ca urmare, trei elicoptere au survolat zona, fiind pregătite să intervină pentru salvarea oamenilor care nu s-ar fi putut evacua.

Alerta maxima pentru efectivele ISU Hunedoara in urma codului rosu hidrologic | imaginea 2

În zona afectată se transmit frecvent mesaje RO-alert și au fost pornite sistemele de avertizare acustică a populației. Oamenii aflaţi în zonele afectate de viituri sunt rugaţi să evite pericolele, să nu tranziteze drumurile sau podurile aflate în calea torenţilor, să se refugieze, la nevoie, la nivelurile superioare ale locuinţei, dacă este inundată gospodăria, şi să respecte recomandările şi solicitările autorităţilor.

În plus, s-a dispus măsura restricționării circulației rutiere de către echipajele poliției rutiere în Defileul Jiului și zonele adiacente, din cauza aluviunilor și copacilor care vin din amonte și rup poduri și podețe.

Efectele inundațiilor din Valea Jiului s-au simţit și sâmbătă, 27 iunie a.c. 86 de pompieri militari, cu ajutorul a 11 jandarmi ai I.J.J. Hunedoara, 12 ai Grupării Mobile de Jandarmi Timişoara, precum și membri ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență au fost în teren pentru a sprijini populația din cele 384 de gospodării afectate de torenții și viiturile care au măturat vineri, 26 iunie a.c., localitățile situate pe malul Jiului de Vest.

Echipele de intervenție au acționat pentru scoaterea apei din subsoluri și anexe în localitățile Uricani, Lupeni și Aninoasa, cu 2 motopompe de mare capacitate, 3 motopompe remorcabile, 9 transportabile și 3 autospeciale.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.