Respect, Cubin Ion!

Joi, 20 August 2020Caras-Severin
Sursa Foto: Facebook ISU Caras-Severin

Respect  Cubin Ion | imaginea 1 "Nu te speria, micuţule, sunt pompier!" Duminică, 16 august a.c., în jurul orelor 13.45, s-a produs un accident de circulație în zona localității Gherteniş, unde un autoturism cu 5 persoane la bord (o familie cu 3 generații, părinți, copil de aprox. 8 ani și bunici) s-a răsturnat în afara părţii carosabile, la o distanţă de aproximativ 6 m de şosea.

În secundele imediat următoare producerii accidentului, se afla în deplasare, în timpul liber, în aceeași zonă și un pompier din cadrul Detaşamentului de Pompieri Reșița care, imediat ce a văzut maşina răsturnată, a oprit să vadă despre ce e vorba.

Fără a pierde timp prețios, a evaluat într-o fracțiune de secundă situația, pericolele care sunt sau care ar putea apărea, modul de acțiune și priorităţile intervenţiei de salvare a persoanelor prinse în mașina răsturnată, care în orice moment putea să ia foc.

Imediat, alte două mașini au oprit la locul accidentului și câțiva oameni și-au oferit ajutorul, salvatorul pompier coordonând-i și formând un lanț uman, pentru a acționa împreună la scoaterea victimelor.

Salvatorul a încercat să ajunga prima dată la copil, dar toate portierele mașinii erau blocate, astfel că a trebuit să găsească o soluție pentru a deschide portiera din dreptul copilului, folosind o creangă din stufărişul de vegetaţie din locul producerii accidentului pe post de pârghie, şi a evaluat rapid starea medicală în care se afla copilul, pentru a vedea dacă prezintă vreun pericol mișcarea acestuia în timpul extragerii din maşină.

După ce a stabilit că nu prezintă pericol de hemoragie sau traumatism la coloana vertebrală, a început procedura extragerii acestuia din mașină, lucru care nu a fost tocmai ușor din cauza faptului că acesta era foarte speriat, plângea și striga după parinţii lui. Salvatorul a câștigat încrederea copilului vorbind cu el, spunându-i ca e pompier, că e acolo ca să-i salveze pe toți, și că va fi bine și el și părinții și bunicii lui, astfel că băiatul a devenit cooperant, reușind să-l extragă din mașină, şi predând-l celorlalți oameni veniți în ajutor. La fel a procedat și cu ceilalți ocupanți ai autovehiculului, care au fost extrași din mașină, în siguranţă.

Timp de aproape 20 de minute, până la ajungerea echipajelor medicale, salvatorul a acordat îngrijiri medicale tuturor victimelor, asigurându-se că aceştia sunt în afara oricărui pericol.

Acest salvator, pompierul cărăşean, pe numele lui Cubin Ion, merită tot respectul și aprecierea noastră a tuturor. Modul de acțiune în situații limită a lăsat să iasă la iveală anii de experienţă şi dăruire şi însemnătatea meseriei de pompier militar, o meserie din inimă și pentru oameni.

Respect  Cubin Ion | imaginea 2

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.