Un bărbat a rămas fără locuință, după ce a dat foc unor haine vechi

Marți, 25 August 2020Neamt
Sursa Foto: Facebook ISU Neamt

Un barbat a ramas fara locuinta  dupa ce a dat foc unor haine vechi | imaginea 1 Atenţie la focul deschis în spaţii deschise! Duminică, 23 august a.c., jurul orei 13:05, pompierii romașcani au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință din localitatea Broșteni, comuna Bahna.

Pentru localizarea și lichidarea incendiului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Roman, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD și pompierii voluntari de la SVSU Moldoveni cu o autospecială pentru stingere. Incendiul se manifesta generalizat la nivelul unei locuințe și la o anexă gospodărească.

Incendiul a fost localizat și lichidat în limitele găsite. Au ars:

  • acoperișul casei pe o suprafață de aproximativ 80 mp;
  • bunurile materiale aflate în interiorul locuinței;
  • o anexă gospodărească cu o suprafață de aproximativ 15 mp;
  • vegetaţie uscată pe o suprafață de aproximativ 300 mp;
  • 25 ml de gard din lemn.

Proprietarul, în vârstă de 53 de ani, a primit îngrijiri medicale la locul evenimentului de la echipajul de paramedici, deoarece a suferit un atac de panică. Cauza probabilă de producere a acestui eveniment o constituie utilizarea focului deschis în spații deschise, cetățeanul efectuând igienizarea în gospodărie, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor.

De la începutul anului, pompierii nemțeni au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 284 de incendii, la care cauza producerii acestora a fost stabilită ca fiind focul deschis în spații deschise. 32 dintre aceste incendii s-au propagat la locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri etc.

Pompierii militari subliniază, încă o dată, faptul că incendiile de vegetaţie uscată se pot solda cu pagube materiale în urma propagării acestora la locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri, plantaţii etc. și, din nefericire, chiar cu victime umane, așa cum s-a întâmplat în luna aprilie, când un bărbat a fost gasit ars în comuna Tarcău.

Se reaminteşte nemțenilor că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu strictețe a măsurilor și regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 5372007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:

  • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
  • amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

Inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, H.G. nr. 5372007 privind stabilirea sancţiunilor în domeniul apărării împotriva incendiilor.

Un barbat a ramas fara locuinta  dupa ce a dat foc unor haine vechi | imaginea 2

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.