Elemente de muniție găsite de un detectorist pe o pășune montană

Sâmbătă, 17 Octombrie 2020Suceava
Sursa Foto: Facebook ISU Suceava

Elemente de munitie gasite de un detectorist pe o pasune montana | imaginea 1 În virtutea bunei colaborări dintre ISU Suceava și membrii Asociației Detectoriștilor din județ (posesori, autorizați de detectoare de metale), unul dintre detectoriști a anunțat, prin 112, despre faptul că a găsit câteva elemente de muniție, pe o pășune montană de pe raza localității Valea Stânii, din comuna Cîrlibaba.

Ajunși la fața locului, pirotehniștii au identificat un proiectil exploziv calibrul 70 mm, un proiectil șrapnel calibrul 75 mm și un corp de proiectil exploziv calibrul 76 mm, provenind din Primul Război Mondial. Primele două elemente erau în perfectă stare de funcționare, fiind echipate cu focos și încărcătură explozivă.

Muniția a fost ridicată, transportată și depozitată provizoriu, până la distrugerea ei într-un poligon autorizat.

Pirotehniştii I.S.U. Suceava reamintesc populaţiei principalele măsuri care se aplică la descoperirea unor muniţii rămase neexplodate:

  • Se interzice atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;
  • Se interzice lovirea sau mişcarea muniţiilor descoperite în pământ sau la suprafaţă;
  • Se interzice introducerea în foc a muniţiilor descoperite;
  • Se interzice demontarea focoaselor sau a altor părţi componente şi secţionarea acestora;
  • Se interzice jocul cu elementele de muniţie neexplodate;
  • Se interzice ridicarea, transportul şi folosirea muniţiilor pentru diferite activităţi sau ca ornamente;
  • Cetăţenii care au descoperit sau au cunoştinţă despre existenţa muniţiilor neexplodate trebuie să sune la numărul unic de urgenţă 112.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.