Nu lăsați nesupravegheate aparatele de gătit!

Luni, 05 Octombrie 2020Prahova
Sursa Foto: Facebook ISU Prahova

Nu lasati nesupravegheate aparatele de gatit | imaginea 1 Un incendiu violent a izbucnit în dimineața zilei de vineri, 2 octombrie a.c., în jurul orei 09:36, la o locuință particulară din localitatea Puchenii Mari. Incendiul a cuprins cu repeziciune bucătăria și acoperișul locuinței, pe o suprafață de aproximativ 100 mp, fără posibilități de propagare la locuințele situate în apropiere.

La fața locului au fost mobilizate trei echipaje de stingere, unul de prim ajutor și o autospecială de primă intervenție și comandă. Pompierii au scos din locuință două butelii și au acționat concomitent, atât pentru lichidarea incendiului, cât și pentru protejarea vecinătăților.

Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui aparat de gătit nesupravegheat, iar pagubele au constat în electrocasnice, electronice, mobilierul din bucătărie și tot acoperișul.

Acest tip de evenimente soldate cu pagube materiale și, din nefericire, în unele cazuri, cu pierderi de vieți omenești, pot fi evitate prin respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor:

  • Apelați la personal specializat – coșari, pentru curățarea coșurilor de fum, întrucât obturarea coșurilor de fum continuă să fie cea mai des întâlnită cauză a incendiilor produse în locuințele românilor;
  • Verificați și reparați coșurile de fum, deoarece, în multe cazuri, neetanșeitatea sistemului de evacuare a gazelor arse generează intoxicații cu monoxid de carbon și, anual, zeci de persoane au de suferit;
  • Aparatele de gătit nu trebuie folosite pentru încălzirea locuinței. Acestea trebuie utilizate potrivit destinației de bază și supravegheate permanent, pe parcursul folosirii lor;
  • Lucrările de verificare și reparare a instalațiilor electrice se execută doar cu personal autorizat. Totodată, este absolut necesar ca toate componentele ce prezintă defecțiuni (contacte slăbite, comutatoare, prize, tablouri uzate) să fie înlocuite imediat, iar remedierea acestora să se facă fără improvizații;
  • Pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în instalațiile interioare de utilizare, precum și a detectoarelor de incendiu.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.