Intervenţie a pirotehniştilor ISU Vrancea în două misiuni de asanare muniţie

Marți, 17 Noiembrie 2020Vrancea
Sursa Foto: Facebook ISU Vrancea

Interventie a pirotehnistilor ISU Vrancea in doua misiuni de asanare munitie | imaginea 1 Echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea a fost solicitată miercuri, 11 noiembrie a.c., să intervină în 2 misiuni de asanare muniție.

Prima misiune s-a desfășurat în localitatea Rădulești, după ce un bărbat din Ciușlea, care deține autorizație pentru folosirea aparatelor de detectare a metalelor, a descoperit mai multe elemente de muniție rămase neexplodate.

Acesta, conștient de pericolul la care era expus, a alertat imediat organele abilitate să gestioneze astfel de situații. La fața locului s-a deplasat de urgență echipa pirotehnică I.S.U Vrancea. În urma cercetării zonei, au fost identificate 2 grenade de mână tip OU și 63 cartușe de infanterie calibru 7,92 mm, provenind, cel mai probabil, din Primul Război Mondial.

A doua misiune a mobilizat pirotehniștii I.S.U. Vrancea în comuna Vizantea-Livezi, de unde s-a ridicat un proiectil exploziv calibru 76 mm, descoperit în grădina unei gospodării. Muniția descoperită a fost preluată, transportată și depozitată, în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii ulterioare.

Specialiștii pirotehniști ai I.S.U. Vrancea reamintesc populaţiei principalele măsuri care se aplică la descoperirea unor elemente de muniţie rămase neexplodate:

  • 𝑺𝒆 𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓𝒛𝒊𝒄𝒆 𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈𝒆𝒓𝒆𝒂 𝒎𝒖𝒏𝒊𝒕̧𝒊𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒄𝒖 𝒎𝒂̂𝒏𝒂 𝒔𝒂𝒖 𝒄𝒖 𝒂𝒍𝒕𝒆 𝒐𝒃𝒊𝒆𝒄𝒕𝒆;
  • 𝑺𝒆 𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓𝒛𝒊𝒄𝒆 𝒍𝒐𝒗𝒊𝒓𝒆𝒂 𝒔𝒂𝒖 𝒎𝒊𝒔̧𝒄𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒎𝒖𝒏𝒊𝒕̧𝒊𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒅𝒆𝒔𝒄𝒐𝒑𝒆𝒓𝒊𝒕𝒆 𝒊̂𝒏 𝒑𝒂̆𝒎𝒂̂𝒏𝒕 𝒔𝒂𝒖 𝒍𝒂 𝒔𝒖𝒑𝒓𝒂𝒇𝒂𝒕̧𝒂̆;
  • 𝑺𝒆 𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓𝒛𝒊𝒄𝒆 𝒄𝒐𝒎𝒆𝒓𝒄𝒊𝒂𝒍𝒊𝒛𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒂𝒄𝒆𝒔𝒕𝒐𝒓𝒂 𝒑𝒓𝒊𝒏 𝒂𝒈𝒆𝒏𝒕̧𝒊𝒊 𝒅𝒆 𝒄𝒐𝒍𝒆𝒄𝒕𝒂𝒓𝒆 𝒂 𝒅𝒆𝒔̧𝒆𝒖𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒇𝒆𝒓𝒐𝒂𝒔𝒆 𝒔̧𝒊 𝒏𝒆𝒇𝒆𝒓𝒐𝒂𝒔𝒆;
  • 𝑺𝒆 𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓𝒛𝒊𝒄𝒆 𝒊𝒏𝒕𝒓𝒐𝒅𝒖𝒄𝒆𝒓𝒆𝒂 𝒊̂𝒏 𝒇𝒐𝒄 𝒂 𝒎𝒖𝒏𝒊𝒕̧𝒊𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒅𝒆𝒔𝒄𝒐𝒑𝒆𝒓𝒊𝒕𝒆;
  • 𝑺𝒆 𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓𝒛𝒊𝒄𝒆 𝒂𝒑𝒓𝒊𝒏𝒅𝒆𝒓𝒆𝒂 𝒇𝒐𝒄𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒊̂𝒏 𝒂𝒑𝒓𝒐𝒑𝒊𝒆𝒓𝒆𝒂 𝒎𝒖𝒏𝒊𝒕̧𝒊𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒅𝒆𝒔𝒄𝒐𝒑𝒆𝒓𝒊𝒕𝒆 𝒏𝒆𝒆𝒙𝒑𝒍𝒐𝒅𝒂𝒕𝒆;
  • 𝑺𝒆 𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓𝒛𝒊𝒄𝒆 𝒖𝒕𝒊𝒍𝒊𝒛𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒑𝒖𝒍𝒃𝒆𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒔̧𝒊 𝒆𝒙𝒑𝒍𝒐𝒛𝒊𝒗𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒑𝒓𝒐𝒗𝒆𝒏𝒊𝒕𝒆 𝒅𝒊𝒏 𝒎𝒖𝒏𝒊𝒕̧𝒊𝒊 𝒊̂𝒏 𝒔𝒄𝒐𝒑𝒖𝒓𝒊 𝒂𝒓𝒕𝒊𝒛𝒂𝒏𝒂𝒍𝒆;
  • 𝑺𝒆 𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓𝒛𝒊𝒄𝒆 𝒅𝒆𝒎𝒐𝒏𝒕𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒇𝒐𝒄𝒐𝒂𝒔𝒆𝒍𝒐𝒓 𝒔𝒂𝒖 𝒂 𝒂𝒍𝒕𝒐𝒓 𝒑𝒂̆𝒓𝒕̧𝒊 𝒄𝒐𝒎𝒑𝒐𝒏𝒆𝒏𝒕𝒆 𝒔̧𝒊 𝒔𝒆𝒄𝒕̧𝒊𝒐𝒏𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒂𝒄𝒆𝒔𝒕𝒐𝒓𝒂;
  • 𝑺𝒆 𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓𝒛𝒊𝒄𝒆 𝒋𝒐𝒄𝒖𝒍 𝒄𝒖 𝒆𝒍𝒆𝒎𝒆𝒏𝒕𝒆𝒍𝒆 𝒅𝒆 𝒎𝒖𝒏𝒊𝒕̧𝒊𝒆 𝒏𝒆𝒆𝒙𝒑𝒍𝒐𝒅𝒂𝒕𝒆;
  • 𝑺𝒆 𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓𝒛𝒊𝒄𝒆 𝒓𝒊𝒅𝒊𝒄𝒂𝒓𝒆𝒂, 𝒕𝒓𝒂𝒏𝒔𝒑𝒐𝒓𝒕𝒖𝒍 𝒔̧𝒊 𝒇𝒐𝒍𝒐𝒔𝒊𝒓𝒆𝒂 𝒎𝒖𝒏𝒊𝒕̧𝒊𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒅𝒊𝒇𝒆𝒓𝒊𝒕𝒆 𝒂𝒄𝒕𝒊𝒗𝒊𝒕𝒂̆𝒕̧𝒊 𝒔𝒂𝒖 𝒄𝒂 𝒐𝒓𝒏𝒂𝒎𝒆𝒏𝒕𝒆.

Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic de urgenţă 112, de a anunţa primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie. Efectuarea acestui anunţ nu implică cu nimic cetăţeanul, însă neinformarea autorităţilor se sancţionează potrivit legislaţiei în vigoare.

Neutralizarea şi distrugerea muniției neexplodate se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.