Muniţie de război distrusă de pompierii vrânceni

Luni, 02 Noiembrie 2020Vrancea
Sursa Foto: Facebook ISU Vrancea

Munitie de razboi distrusa de pompierii vranceni | imaginea 1 Echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea a executat vineri, 30 octombrie a.c., la poligonul special amenajat din localitatea Nănești, o misiune de distrugere, prin explozie controlată, a muniției de război, descoperite în ultima perioadă, pe raza județului Vrancea.

Au fost distruse 40 de elemente de muniție, astfel: 4 proiectile explozive calibru 152 mm, 1 proiectil exploziv calibru 122 mm, 8 proiectile explozive și 1 proiectil perforant calibru 100 mm, 1 proiectil exploziv și 4 proiectile perforante calibru 85 mm, 5 proiectile explozive calibru 76 mm, 8 proiectile explozive și 1 proiectil perforant calibru 75 mm, 4 proiectile perforante calibru 47 mm 2 grenade defensive și 1 cartuș de infanterie calibru 7,92 mm.

Elementele de muniție proveneau din cele două Războaie Mondiale, unele dintre ele fiind în perfectă stare de funcţionare. În urma distrugerii nu au rezultat victime, pagube materiale sau accidente ecologice, misiunea pirotehniştilor încheindu-se cu succes.

În luna octombrie, echipa pirotehnică din cadrul I.S.U. Vrancea a efectuat, în județ, 10 misiuni de asanare a muniţiilor neexplodate. Chiar în cursul zilei de joi, 29 octombrie a.c., echipa pirotehnică a fost solicitată în localitatea Garoafa, de unde a preluat 1 proiectil exploziv calibru 152 mm, descoperit de un cetățean în timp ce ara câmpul.

Pentru a evita producerea unor evenimente cu urmări tragice, care se pot solda cu răniri grave ori cu pierderi de vieţi omeneşti, în momentul găsirii elementelor de muniţie neexplodate, se 𝐈𝐍𝐓𝐄𝐑𝐙𝐈𝐂𝐄:

  • lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
  • comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
  • aprinderea focului în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate;
  • introducerea muniţiilor în foc;
  • topirea elementelor metalice de muniţii;
  • tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
  • folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
  • utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;
  • demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente;
  • folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestora.

Conform art. 162 din O.M.A.I. 135 din 14 octombrie 2015, pentru prevenirea accidentelor 𝒊̂𝒏 𝒄𝒂𝒛𝒖𝒍 𝒅𝒆𝒔𝒄𝒐𝒑𝒆𝒓𝒊𝒓𝒊𝒊 𝒎𝒖𝒏𝒊𝒕̧𝒊𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒏𝒆𝒆𝒙𝒑𝒍𝒐𝒅𝒂𝒕𝒆, 𝒄𝒆𝒕𝒂̆𝒕̧𝒆𝒏𝒊𝒊 𝒂𝒖 𝒐𝒃𝒍𝒊𝒈𝒂𝒕̧𝒊𝒂 𝒔𝒂̆ 𝒂𝒏𝒖𝒏𝒕̧𝒆 𝒖𝒓𝒈𝒆𝒏𝒕 𝒆𝒗𝒆𝒏𝒊𝒎𝒆𝒏𝒕𝒖𝒍 𝒑𝒓𝒊𝒏 𝒏𝒖𝒎𝒂̆𝒓𝒖𝒍 𝒖𝒏𝒊𝒄 𝒅𝒆 𝒂𝒑𝒆𝒍 112.

Munitie de razboi distrusa de pompierii vranceni | imaginea 2

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.