3 ore de luptă cu flăcările pentru pompierii vrânceni

Vineri, 04 Decembrie 2020Vrancea
Sursa Foto: Facebook ISU Vrancea

3 ore de lupta cu flacarile pentru pompierii vranceni | imaginea 1 𝑼𝒏 𝒔𝒄𝒖𝒓𝒕𝒄𝒊𝒓𝒄𝒖𝒊𝒕 𝒆𝒍𝒆𝒄𝒕𝒓𝒊𝒄, 𝒑𝒓𝒐𝒅𝒖𝒔 𝒍𝒂 𝒐 𝒂𝒆𝒓𝒐𝒕𝒆𝒓𝒎𝒂̆ 𝒍𝒂̆𝒔𝒂𝒕𝒂̆ 𝒊̂𝒏 𝒇𝒖𝒏𝒄𝒕̦𝒊𝒖𝒏𝒆 𝒏𝒆𝒔𝒖𝒑𝒓𝒂𝒗𝒆𝒈𝒉𝒆𝒂𝒕𝒂̆ 𝒊̂𝒏𝒕𝒓-𝒐 𝒊̂𝒏𝒄𝒂̆𝒑𝒆𝒓𝒆 𝒇𝒐𝒍𝒐𝒔𝒊𝒕𝒂̆ 𝒄𝒂 𝒔𝒑𝒂𝒕̦𝒊𝒖 𝒅𝒆 𝒄𝒐𝒎𝒆𝒓𝒄𝒊𝒂𝒍𝒊𝒛𝒂𝒓𝒆 𝒑𝒓𝒐𝒅𝒖𝒔𝒆 𝒎𝒊𝒙𝒕𝒆, 𝒂 𝒑𝒓𝒐𝒗𝒐𝒄𝒂𝒕 𝒖𝒏 𝒊𝒏𝒄𝒆𝒏𝒅𝒊𝒖 𝒅𝒆 𝒑𝒓𝒐𝒑𝒐𝒓𝒕̦𝒊𝒊 𝒊̂𝒏 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒍𝒊𝒕𝒂𝒕𝒆𝒂 𝑴𝒂̆𝒓𝒂̆𝒔̦𝒆𝒔̦𝒕𝒊.

Evenimentul a fost anunțat prin apel la numărul unic de urgență 112, în dimineața zilei de marţi, 1 decembrie a.c., în jurul orei 03:35. La fața locului s-au deplasat de urgență 3 echipaje cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă și 1 ambulanță SMURD din cadrul Stației de Pompieri Panciu. De asemenea, la locul intervenției a acționat și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Mărășești, cu 1 autospecială de stingere.

La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta violent, cu flacără deschisă, pe o suprafață de aproximativ 200 mp, cuprinzând marfa și aparatele frigorifice aflate în interiorul spațiului de comercializare, precum și acoperișul locuinței și anexelor, care erau alipite acestuia.

A fost o intervenție dificilă și de durată, din cauza cantității mari de materiale care au întreținut arderea. Eforturile depuse de echipajele de stingere au dus la salvarea din calea flăcărilor a locuinței și gospodăriilor aflate în imediata vecinătate.

În urma evenimentului, au ars: spațiu de comercializare în suprafață de 60 mp și bunurile aflate în interior, printre care 5 vitrine frigorifice, 4 congelatoare, 2 aparate de cafea, 1 aerotermă și produse alimentare, precum și 120 mp din acoperișul locuinței și anexelor și 20 mp din acoperișul unei locuințe învecinate. Din fericire, evenimentul s-a soldat doar cu pagube materiale, fără a fi înregistrate victime sau persoane rănite.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al județului Vrancea reaminteşte cetăţenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite:

𝐀𝐓𝐄𝐍𝐓̧𝐈𝐄 𝐋𝐀 𝐀𝐏𝐀𝐑𝐀𝐓𝐄𝐋𝐄 𝐄𝐋𝐄𝐂𝐓𝐑𝐈𝐂𝐄 𝐒𝐔𝐁 𝐓𝐄𝐍𝐒𝐈𝐔𝐍𝐄!

 • VerificaĹŁi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaĹŁi măsuri pentru ĂŽnlocuirea acestora atunci când sunt uzate;
 • Dacă sesizaĹŁi miros de plastic topit, deconectaĹŁi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se ĂŽnnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
 • Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează ĂŽn mod special, electrocasnicele mari (frigider, reşou, televizor, maşina de spălat etc.). AlocaĹŁi fiecărui aparat câte o priză. În cazul ĂŽn care uniĹŁi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate ĂŽncălzi, provocând ĂŽn scurt timp, un incendiu.
 • Nu lăsaĹŁi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, radiator, reşou, lampă, televizor şi altele asemenea;
 • InstalaĹŁi şi utilizaĹŁi aparatura electrocasnică respectând cu stricteĹŁe indicaĹŁiile producătorului ce sunt menĹŁionate ĂŽn prospectul produsului;
 • Atunci când plecaĹŁi de acasă pentru câteva ore, deconectaĹŁi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul ĂŽn care folosiĹŁi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaĹŁi să deconectaĹŁi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceĹŁi mai mult timp ĂŽn afara casei.

𝐍𝐔 𝐈𝐌𝐏𝐑𝐎𝐕𝐈𝐙𝐀𝐓̧𝐈!

 • Nu utilizaĹŁi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, ĂŽntrupătoarele, dispozitivele de protecĹŁie cu defecĹŁiuni sau cu improvizaĹŁii;
 • Nu folosiĹŁi siguranĹŁe fuzibile supradimensionate prin ĂŽnlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;

Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.

𝐒𝐔𝐏𝐑𝐀𝐕𝐄𝐆𝐇𝐄𝐀𝐓̧𝐈 𝐂𝐎𝐏𝐈𝐈𝐈!

 • Nu blocaĹŁi copiii ĂŽn casă cu sisteme de ĂŽncălzire electrice sau aparate electrice aflate ĂŽn funcĹŁiune;
 • ÎnlăturaĹŁi orice curiozitate a copiilor ĂŽn legătură cu focul, explicându-le cu răbdare, pericolul pe care acesta ĂŽl reprezintă pentru viaĹŁa lor şi modul ĂŽn care pot evita producerea unui astfel de eveniment.

𝐈𝐍𝐒𝐓𝐀𝐋𝐀𝐓̧𝐈 𝐒𝐄𝐍𝐙𝐎𝐑𝐈 𝐃𝐄 𝐅𝐔𝐌!

 • dacă ĂŽn clădirea ĂŽn care locuiĹŁi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteĹŁi face singur aceasta achiziĹŁie pentru o mai bună protecĹŁie. Dacă aveĹŁi deja un sistem de acest gen, verificaĹŁi periodic funcĹŁionalitatea sa, precum şi starea bateriilor;
 • PăstraĹŁi la ĂŽndemână un stingător cu pulbere şi verificaĹŁi valabilitatea acestuia. În cazul ĂŽn care asistaĹŁi la un incendiu electric, nu folosiĹŁi niciodată o soluĹŁie lichidă pentru stingerea focului. ApelaĹŁi numărul de urgenţă 112.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.