O familie şi-a văzut agoniseala de o viaţă în flăcări

Marți, 15 Decembrie 2020Vrancea
Sursa Foto: Facebook ISU Vrancea

O familie si a vazut agoniseala de o viata in flacari | imaginea 1 Un incendiu major a cuprins miercuri, 09 decembrie a.c., o locuință din comuna Vârteșcoiu, după ce un copil, în vârstă de 13 ani, a încercat să aprindă focul în centrala de încălzire cu benzină.

Evenimentul a fost anunțat prin apel la numărul unic de urgență 112 în jurul orei 14:20. La fața locului s-au deplasat de urgență 3 echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani, cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă și 1 autospecială de intervenție și salvare de la înălțime.

Pompierii militari au fost sprijiniți de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Odobești, care a intervenit cu 1 autospecială de stingere cu apă și spumă și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vârteșcoiu.

La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta cu flacără deschisă, atât în interiorul locuinței, cât și la nivelul acoperișului, cuprinzând o suprafață de aproximativ 250 mp. Forțele de intervenție au acționat circa 2 ore pentru lichidarea focarelor.

În urma evenimentului au ars: 250 mp din acoperișul locuinței și anexelor, precum și bunurile aflate în interior, printre care: 5 televizoare, 2 lăzi frigorifice, aragaz, frigider, mobilier și alte articole de uz casnic și gospodăresc. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.

⁕⁕⁕

Pentru prevenirea incendiilor provocate de mijloacele de încălzire, pompierii vrânceni reamintesc cetățenilor următoarele reguli:

  • nu aprindeți focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile precum bezină, gaz, ori alte substanțe periculoase;
  • nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării;
  • nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;
  • nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;
  • nu lăsați ușa sobei deschisă;
  • nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata apropiere a acestora;
  • stingeți focul pe timpul nopții;
  • asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană autorizată;
  • nu lăsați copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire.

Potrivit datelor IGSU, în ultimii opt ani, 378 de copii au fost victime ale incendiilor la locuinţe, iar 104 dintre aceştia şi-au pierdut viaţa. Majoritatea au fost lipsiţi de supraveghere din partea adulților, la momentul producerii incendiilor.

Supravegherea micuților, pregătirea corespunzătoare a instalațiilor de încălzire, curățarea coșurilor de fum, obligatoriu înainte de venirea sezonului rece (cu personal autorizat), verificarea instalațiilor, repararea defecțiunilor de către specialiști sunt câteva dintre regulile principale care trebuie respectate, astfel încât copiii și ceilalți membri ai familiei să fie în siguranță.

De aceea, conștientizarea adulților cu privire la responsabilitatea ce le revine în ceea ce privește respectarea măsurilor de siguranță în locuințe este obiectivul principal al campaniei naționale “𝐀𝐢 𝐠𝐫𝐢𝐣𝐚̆ 𝐥𝐚 𝐜𝐞𝐚 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐠𝐫𝐢𝐣𝐚̆: 𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭̦𝐚 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐭𝐚̆𝐮”, lansată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în parteneriat cu E.ON și Delgaz Grid.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.