Un sfârşit de săptămână “incendiar”
Sursa Foto: Facebook ISU Dolj
În perioada 28 – 30 noiembrie a.c., echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj au fost solicitate la 64 situaţii de urgenţă după cum urmează:
- 27 noiembrie a.c., ora 18:56, Secția Pompieri Băileşti a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință în comuna Urzica, sat Urzica Mare. La sosirea echipajului, ardea aproximativ 2 ml de grindă din lemn de la acoperișul casei de locuit cu posibilitete de propagare la întreaga construcție. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului au fost scânteile de la un coș de fum deteriorat.
- 28 noiembrie a.c., ora 03:35, Detașamentul 1 Pompieri Craiova a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o locuință, din com. Bucovăţ, sat Leamna de Jos. La sosirea echipajelor de pompieri, incendiul se manifesta la acoperișul casei de locuit, cu posibilitate de propagare la întreaga locuință.
În urma acestuia au ars aproximativ 100 m2 acoperiș locuință, mobilierul dintr-o încăpere și un televizor. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic (sistem de încălzire neizolat corespunzător). La intervenție alături de salvatori a participat și S.V.S.U. Bucovăț.
- 29 noiembrie a.c., ora 06:23, Garda Intervenție Pompieri Bechet a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la gospodăria unui cetățean din orașul Dăbuleni. La sosirea echipajelor de pompieri, incendiul se manifesta generalizat la acoperișul casei de locuit pe o suprafață de aproximativ 400 m2 și la o anexă gospodărească pe cca. 50 m2, cu posibilități de propagare la casa vecinului.
În urma acestuia au ars acoperișul casei construit din lemn și acoperit cu tablă pe o suprafață de cca. 400 mp., acoperișul anexei pe cca. 50 m2 și aprox. 10 tone de peleți. S-au deteriorat aparate electrocasnice, tâmplărie PVC și o centrală termică. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de un scurtcircuit electric (conductor electric defect).
- 29 noiembrie a.c., ora 19:31, Detașamentul 2 Pompieri Craiova a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei construcții în Craiova, str. Dezrobirii. La sosirea echipajelor, ardea acoperișul bucătăriei construit din lemn cu învelitoare din șindrilă bituminoasă, cu pericol de propagare la un magazin învecinat.
În urma acestuia au ars acoperișul din scândură cu învelitoare din șindrilă bituminoasă pe o suprafață de cca. 15 m2, cca. 4 m2 perete exterior din OSB, un boiler electric și s-au degradat aprox. 60 m2 tavan din PVC. cu izolație din vată de sticlă. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de un scurtcircuit electric (conductor electric defect).
În perioada 28 – 30 noiembrie a.c., SMURD a intervenit la 60 de cazuri pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave.
Pentru a preîntâmpina astfel de evenimente, salvatorii vă recomandă următoarele reguli și măsuri de prevenire în vederea producerii incendiilor:
La exploatarea coşurilor şi burlanelor pentru evacuarea fumului:
- Verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum se va efectua de către o persoană specializată;
- Coşurile, burlanele şi canalele de fum vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor;
- În podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere;
- În poduri şi mansarde este interzisă amenajarea de afumători.
La exploatarea instalaţiilor electrice:
- Nu vor fi utilizate instalaţii electrice defecte, montate direct pe materiale combustibile, cu improvizaţii, cu legături electrice neacoperite de material electroizolant etc;
- Reparaţiile la instalaţiile electrice vor fi executate doar de personal autorizat;
- Nu vor fi suprasolicitate circuitele electrice prin racordarea unor consumatori electrici care depăşesc puterea nominală a circuitelor;
- Nu vor fi utilizate mijloace electrice de încălzire locală improvizate;
- Vor fi supravegheate permanent mijloacele de încălzire electrice aflate în funcţiune, chiar dacă sunt prevăzute cu mijloace de protecţie (termostat), deoarece acestea pot să nu funcţioneze la parametrii prevăzuţi şi vor fi deconectate în cazul în care apar defecţiuni;
- Se interzice introducerea conductoarelor electrice, fără ştecher, direct în prize şi folosirea în tablourile electrice a siguranţelor improvizate, având fuzibilul înlocuit cu liţă sau sârmă.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.