Au intervenit la 4 incendii, dintre care trei la coşuri de fum
Sursa Foto: Facebook ISU Salaj
În ultimele 24 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Porolissum” al județului Sălaj au fost solicitate să intervină la trei incendii, dintre care două
la coșurile de fum al unor case din localitățile Nușfalău și Motiș, iar unul la un container de gunoi situat pe strada Eminescu din Zalău.
Luni după-masă, 4 ianuarie a.c., Garda Nușfalău a fost solicitată să intervină la un incendiu izbucnit la coșul de fum al unei case din localitatea Nușfalău. Cauza probabilă de incendiu a fost necurățarea coșului de fum de funinginea depusă. A ars funinginea și au fost afectate elemente din structura acoperișului aflate în imediata apropiere a coșului de fum.
În noaptea de luni spre marți, 5 ianuarie a.c., Garda Cehu Silvaniei a fost solicitată să intervină pentru a stinge un incendiu izbucnit la coșul de fum al unei case din localitatea Motiș. Cauza probabilă de incendiu a fost coșul de fum deteriorat şi au ars aproximativ 100 mp din acoperișul casei.
În noaptea de marți spre miercuri, 6 ianuarie a.c., Garda Cehu Silvaniei a fost solicitată să intervină pentru a stinge un incendiu izbucnit la anexele unei gospodării din localitatea Deja. Cauza probabilă de incendiu a fost burlanul de fum deteriorat şi au ars aproximativ 50 mp din acoperișul anexelor, aparate și scule electrice aflate în interiorul imobilului, circa 5 metri cubi material lemnos, 1500 rame pentru stupi de albine.
În vederea protejării vieții și bunurilor materiale, pompierii recomandă cetățenilor să respecte măsurile de prevenire a incendiilor specifice sezonului rece, mai ales că spre finele săptămânii prognoza meteorologică anunță o răcire a vremii, și anume:
- evitați supraîncălzirea sobelor, deoarece prin căldura radiată acestea pot aprinde obiectele din jur;
- depozitați jarul și cenușa numai în gropi special amenajate;
- amplasați lemnele și hainele la o distanță de minim 1 m față de sobele metalice, respectiv 50 cm față de cele din teracotă;
- supravegheați permanent focul;
- nu aprindeți focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile;
- izolați coșurile de fum față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a acestuia cu 25 cm. În spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
- evitați introducerea, în coșuri și burlane, a elementelor combustibile ale acoperișului sau planșeului;
- verificați și curățați periodic coșurile de evacuare a fumului de funingine.
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.