Două familii au fost cât pe ce să își piardă agoniseala de-o viață

Miercuri, 20 Ianuarie 2021Arges
Sursa Foto: Facebook ISU Arges

Doua familii au fost cat pe ce sa isi piarda agoniseala de o viata | imaginea 1 În mai puțin de 24 de ore, două familii au fost cât pe ce să își piardă agoniseala de-o viață, din cauza nerespectării măsurilor de prevenire ale incendiilor generate de coșurile de fum.

Prima intervenție a fost în seara zilei de joi, 14 ianuarie a.c., la un incendiu violent izbucnit la o casă din orașul Ștefănești. În scurt timp, pompierii au ajuns la fața locului cu autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autoscară și un echipaj SMURD de prim ajutor calificat.

Flăcările au cuprins acoperișul casei și o anexă gospodărească, salvatorii reușind să stingă incendiul înainte de a se propaga la întreaga locuință. Paramedicii SMURD au asistat medical la fața locului o femeie, care a suferit un atac de panică. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost coșul de fum.

Al doilea incendiu a avut loc în localitatea Corbi și a distrus o bucătărie, două anexe gospodărești, tâmplăria de la intrarea în casă și jumătate din acoperișul acesteia. Pompierii au lucrat cot la cot cu echipajele de la SVSU Corbi și Domnești, pentru localizarea și lichidarea incendiului violent, limitând propagarea flăcărilor la întreaga casă și alte vecinătăți.

Paramedicii SMURD au acordat îngrijiri medicale la două femei (proprietara și o vecină), care au suferit atac de panică. Ulterior, acestea au refuzat transportul la spital. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost tot sistemul de evacuare a fumului (burlanul de fum de la bucătărie).

Având în vedere numărul incendiilor de acest fel, într-un timp așa de scurt, pompierii vă recomandă următoarele măsurile de prevenire în vederea folosirii cu responsabilitate a sistemelor de încălzire:

  • Asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană specializată;
  • NU folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;
  • NU folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;
  • Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;
  • NU aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
  • Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
  • NU adormiţi niciodată cu soba aprinsă;
  • Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi;
  • NU aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;
  • NU aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;
  • Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi;
  • NU lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire electrice în funcţiune.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.