Incendiu violent, cu pericol de explozie a mai multor butelii

Vineri, 15 Ianuarie 2021Teleorman
Sursa Foto: Facebook ISU Teleorman

Incendiu violent  cu pericol de explozie a mai multor butelii | imaginea 1 Pompierii militari alexăndrineni, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, au intervenit în dimineața zilei de joi, 14 ianuarie a.c., la ora 04.20, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Țigănești, la un garaj aflat în apropierea unei locuințe și a unui spațiu de depozitare a buteliilor.

La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul cuprinsese în totalitate garajul, în care se afla un autoturism, un foișor din lemn și mai multe bunuri de uz gospodăresc, existând riscul propagării la locuință și la buteliile din imediata apropiere, cu pericol de explozie.

Concomitent cu desfășurarea operațiunilor de localizare și lichidare a incendiului, pompierii au evacuat din zona apropiată focarului 20 de butelii încărcate cu GPL, eliminând astfel riscul producerii unei explozii.

Incendiul a fost stins în limitele găsite, după aproape două ore de luptă cu flăcările, fiind salvate bunuri apreciate la peste 200 000 de lei, reprezentând casa de locuit și anexele gospodărești din apropiere. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 40 000 de lei, constând în distrugerea unui foișor din lemn, a garajului și autoturismului, precum și a mai multor bunuri depozitate în interiorul acestora.

Pe timpul intervenției, două persoane de gen feminin, de 90 și 43 de ani, au suferit un atac de panică, motiv pentru care au primit primul ajutor de la echipajul SMURD, însă fără a necesita transportarea la spital. Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit că evenimentul s-a produs de la un scurtcircuit la instalația electrică din interiorul garajului.

Miercuri dimineață, 13 ianuarie a.c., în jurul orei 10.45, pompierii militari din cadrul Detașamentului Turnu Măgurele au fost alertați pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 de izbucnirea unui incendiu într-o gospodărie din localitatea Lunca.

Ajunși rapid la locul evenimentului, cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD, salvatorii turneni au constatat faptul că focul se manifesta la acoperișul unei anexe, pe o suprafață de cca. 50 mp, precum și în interiorul acesteia, unde se aflau centrala de încălzire pe lemne, un boiler electric, 3 motopompe, materiale textile și mase plastice, existând riscul propagării la casa de locuit aflată în imediata vecinătate.

Incendiul a fost stins de pompieri în limitele găsite, în aproximativ o oră și jumătate, aceștia reușind să salveze casa de locuit. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 15.000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 60.000 de lei.

Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit faptul că evenimentul s-a produs de la un scurtcircuit la instalația electrică a anexei. Din fericire, la această intervenție nu s-au înregistrat victime omenești.

RECOMANDĂRI❗Pentru prevenirea unor situații asemănătoare, pompierii reamintesc cetățenilor următoarele măsuri ce trebuie respectate:

  • nu utilizați aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
  • nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
  • nu suprasolicitaţi instalaţia electrică folosind mai multe aparate simultan;
  • verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și luați măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;
  • nu lăsați nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, reşou, radiator și altele asemenea;
  • instalați și utilizați aparatura electrocasnică respectând cu strictețe indicațiile producătorului ce sunt menționate în prospectul produsului.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.