Autoturisme în flăcări

Marți, 09 Februarie 2021Vrancea
Sursa Foto: Facebook ISU Vrancea

Autoturisme in flacari | imaginea 1 𝑽𝒊𝒆𝒕̦𝒊𝒍𝒆 𝒂 𝒑𝒂𝒕𝒓𝒖 𝒑𝒆𝒓𝒔𝒐𝒂𝒏𝒆 𝒂𝒖 𝒇𝒐𝒔𝒕 𝒑𝒖𝒔e 𝒊̂𝒏 𝒑𝒆𝒓𝒊𝒄𝒐𝒍, 𝒅𝒖𝒑𝒂̆ 𝒄𝒆 𝒂𝒖𝒕𝒐𝒕𝒖𝒓𝒊𝒔𝒎𝒆𝒍𝒆 𝒊̂𝒏 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒔𝒆 𝒂𝒇𝒍𝒂𝒖 𝒂𝒖 𝒍𝒖𝒂𝒕 𝒇𝒐𝒄 𝒊̂𝒏 𝒕𝒊𝒎𝒑𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒓𝒔𝒖𝒍𝒖𝒊.

Sâmbătă, 6 februarie a.c., în jurul orei 10:00, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani au fost alertați de un apel la numărul unic de urgență 112, că un autoturism a luat foc în timpul mersului, pe str. Mare a Unirii din municipiul Focșani.

La fața locului s-au deplasat 2 echipaje, cu 1 autospecială de stingere cu apă și spumă și 1 autospecială de descarcerare. Din fericire, șoferul a reușit să iasă la timp din autoturism. Pompierii au acționat prompt și au stins incendiul izbucnit din cauza unui scurtcircuit electric la compartimentul motor. În urma evenimentului au ars elementele combustibile din compartimentul motor și bordul autoturismului.

Două ore mai târziu, un eveniment asemănător s-a produs în satul Lespezi din comuna Homocea. Un autoturism, în care se aflau 3 persoane, a fost cuprins de flăcări după producerea unui scurtcircuit la compartimentul motor. Șoferul, în timp ce se deplasa pe DN 11A, a observat că iese fum de sub capotă. Împreună cu ceilalți 2 pasageri au părăsit imediat autoturismul și au cerut sprijinul pompierilor.

La locul indicat s-au deplasat 2 echipaje din cadrul Secției de Pompieri Adjud, cu 1 autospecială de stingere cu apă și spumă și 1 ambulanță SMURD. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta generalizat, cu flacără deschisă. Autoturismul a ars în proporție de 98%.

După cum se poate observa, una dintre cauzele frecvente ale izbucnirii unui incendiu la bordul unei maşini este scurtcircuitul electric care apare, de cele mai multe ori, din cauza improvizaţiilor efectuate la instalaţiile electrice, neizolarea corespunzătoare sau chiar îmbătrânirea reţelei de conductori electrici.

O altă cauză a izbucnirii unui incendiu poate fi supraîncălzirea prin frecarea la sistemele de frânare (plăcuţe de frână, saboţi, discurile de ambreiaj), dar şi scurgerile de combustibil în urma unui accident rutier sau chiar în urma unei defecţiuni la sistemul de alimentare cu combustibil al autoturismului.

În scopul evitării unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea recomandă cetăţenilor respectarea unor măsuri menite a le proteja viaţa, familia şi bunurile:

  • Înainte de a pleca cu maşina, verificaţi apariţia unor eventuale scurgeri de carburanţi sau lubrifianţi, dar şi perioada de garanţie a stingătorului din dotarea autoturismului.
  • Nu recurgeţi la improvizaţii ale instalaţiilor electrice. În situaţia în care observaţi deficienţe în acest sens, mergeţi imediat la un service autorizat.
  • Dacă pe timpul deplasării simţiţi miros de încins sau vedeţi fum, opriţi imediat maşina în afara spaţiului carosabil, evacuaţi persoanele şi eventualele bagajele din autoturism şi anunţaţi de urgenţă evenimentul, apelând numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.
  • În cazul unui eventual incendiu la un autoturism care are montată o instalaţie GPL, formaţi imediat numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, îndepărtaţi curioşii şi personalul neautorizat până la venirea organelor abilitate şi nu încercaţi să stingeţi focul care a cuprins autoturismul.

Persoanele fizice şi juridice sunt obligate, prin lege, să respecte în orice împrejurare normele de prevenire şi stingere a incendiilor. Înainte de a porni la drum, asigurați-vă că autoturismul funcționează în condiții de siguranță.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.