2 incendii de locuințe, gestionate de pompierii teleormăneni

Marți, 02 Martie 2021Teleorman
Sursa Foto: Facebook ISU Teleorman

2 incendii de locuinte  gestionate de pompierii teleormaneni | imaginea 1 La Drăgănești de Vede, evenimentul a fost anunțat în seara zilei de 23 februarie a.c., la ora 23.27, la fața locului deplasându-se rapid două echipaje de stingere și un echipaj SMURD din cadrul Detașamentului Roșiorii de Vede.

Incendiul, ce se manifesta cu flacără deschisă la nivelul acoperișului și la două magazii din apropiere, cu pericol de distrugere a casei de locuit și a celorlalte anexe, a fost localizat și lichidat de salvatorii roșioreni după aproape 2 ore de intervenție, în limitele găsite.

Au ars ori au fost deteriorate acoperișul casei, realizat din astereală din lemn învelită cu țiglă și tablă, pe cca. 180 mp, un dormitor și o bucătărie, 2 magazii din lemn, 1 t de boabe de porumb, 3 t de lemne de foc, 2 uși și o fereastră din termopan. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 40.000 de lei, iar cea a bunurilor salvate, reprezentând 5 camere de locuit și 2 holuri, cu bunurile din interior, la peste 100.000 de lei.

Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit că evenimentul s-a produs de la un scurtcircuit, la un cablu electric defect. Din fericire, la acest eveniment nu s-au înregistrat victime.

La Dracea, incendiul a izbucnit la nivelul acoperișului locuinței, propagându-se rapid și la o anexă aflată în imediata apropiere, moment în care proprietarul a observat și anunțat evenimentul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, la ora 20.00. La fața locului au ajuns în cel mai scurt timp posibil pompierii turneni, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, care au localizat și lichidat flăcările în limitele găsite.

Proprietarul, în vârstă de cca. 36 de ani, în încercarea de a stinge incendiul, a suferit arsuri de gr. I pe mâini și față, acesta fiind preluat de către echipajul SMURD care i-a acordat primul ajutor calificat, refuzând apoi transportarea la spital.

Pompierii au reușit să salveze jumătate din locuință și mai multe bunuri de uz gospodăresc, estimate la suma de 30000 de lei, în timp ce pagubele se ridică la aproape 25000 de lei. Cauza probabilă a acestui eveniment a fost coșul de fum defect care a permis scânteilor să ajungă pe materialele combustibile din podul locuinței.

RECOMANDĂRI! Pentru prevenirea unor evenimente asemănătoare, salvatorii teleormăneni vă recomandă respectarea următoarelor măsuri:

  • verificați și curățați periodic coșurile de evacuare a fumului de funingine;
  • evitați introducerea, în coșuri și burlane, a elementelor combustibile ale acoperișului sau planșeului;
  • izolați coșurile de fum față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a acestuia cu 25 cm. În spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
  • evitați supraîncălzirea sobelor, deoarece prin căldura radiată acestea pot aprinde obiectele din jur;
  • depozitați jarul și cenușa numai în gropi special amenajate;
  • amplasați lemnele și hainele la o distanță de minim 1 m față de sobele metalice, respectiv 50 cm față de cele din teracotă;
  • nu aprindeți focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile;
  • nu utilizați aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații;
  • nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat;
  • nu suprasolicitați instalația electrică folosind mai multe aparate simultan;
  • nu lăsați nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi: fierul de călcat, reșourile, radiatoarele și altele asemenea;
  • instalați și utilizați aparatura electrocasnică respectând cu strictețe indicațiile producătorului ce sunt menționate în prospectul produsului;
  • verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și luați măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.