7 incendii de vegetație uscată și stuf, gestionate în 48 de ore

Sâmbătă, 10 Aprilie 2021Teleorman
Sursa Foto: Facebook ISU Teleorman

7 incendii de vegetatie uscata si stuf  gestionate in 48 de ore | imaginea 1 În ultimele două zile, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au acționat la un număr de 72 de misiuni, după cum urmează:

  • 46 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;
  • un accident rutier, produs pe raza localității Dudu (com. Beciu), în urma căruia a rezultat o victimă rănită ușor, conștientă și cooperantă, neîncarcerată, preluată de echipajul SMURD Turnu Măgurele și transportată la UPU Alexandria pentru investigații medicale și îngrijiri de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au îndepărtat resturile de caroserie de pe carosabil, astfel încât traficul rutier să se desfășoare în condiții de siguranță. Cazul a rămas în atenția autorităților competente pentru cercetări;

  • un incendiu, izbucnit la centrala termică a unei locuințe din localitatea Poroschia, stins înainte ca flăcările să se extindă la întregul imobil. Au fost distruse elementele din plastic ale centralei, iar din cauza fumului a fost degradată zugrăveala de pe pereții unei camere de locuit. Cauza probabilă a incendiului a fost o defecțiune la centrală;
  • 7 incendii de vegetație uscată și stuf, izbucnite pe raza localităților Turnu Măgurele, Zimnicea, Măgura, Izvoarele, Suhaia și Videle, cu pericol de propagare la gospodăriile cetățenești, precum și de producere a unor accidente rutiere pe drumurile naționale și județene din apropiere din cauza fumului dens ce a redus semnificativ vizibilitatea.

Din fericire, toate aceste incendii au fost stinse rapid de pompierii militari teleormăneni, cu autospecialele de lucru cu apă și spumă din dotarea subunităților, înainte de a fi produse pagube materiale ori victime omenești.

Pompierii teleormăneni aduc la cunoștința cetățenilor faptul că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 5372007, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Totodată, se reaminteşte proprietarilor de terenuri agricole că locațiile suprafețelor afectate de incendii au fost înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu - Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Garda Națională de Mediu.

Din punct de vedere legislativ, pompierii informează pe toți cei care dețin terenuri agricole că incendierea vegetației uscate este interzisă, acest lucru putând fi sancționat de pompieri, reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu și ai Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, conform protocolului încheiat între aceste instituții.

  • 2 misiuni pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor în municipiul Alexandria;
  • 4 intervenții în sprijinul echipajelor medicale ale SAJ Teleorman pentru preluarea unor persoane cu probleme de sănătate și transportarea la spital;
  • 3 misiuni de transport și prelevare probe COVID-19 împreună cu personalul SAJ Teleorman;
  • 3 transporturi persoane confirmate/suspecte COVID 19 către unitățile spitalicești din județ;
  • 4 misiuni de decontaminare a autospecialelor utilizate în misiunile COVID 19;
  • un transport de materiale și echipamente medicale către structurile implicate în gestionarea situațiilor generate de virusul SARS CoV-2.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.