12 persoane au fost salvate din apele râului Zăbala

Marți, 22 Iunie 2021Vrancea
Sursa Foto: Facebook ISU Vrancea

12 persoane au fost salvate din apele raului Zabala | imaginea 1 Vineri seara, 18 iunie a.c., în jurul orei 19:50, un apel la numărul unic de urgență 112 semnala că pe raza localității Nereju, 12 persoane aflate într-o zonă forestieră, au rămas izolate din cauza creșterii nivelului și debitului râului Zăbala.

Din cauza ploii abundente și a viiturii de pe râul Zăbala, realizarea misiunii de evacuare, în siguranță, fără riscuri și fără a pune în pericol viețile celor implicați, precum și extragerea persoanelor izolate cu ajutorul bărcilor sau elicopterelor aflate în dotare nu a putut fi realizată.

În cursul nopții, situația a fost permanent monitorizată, la fața locului, de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea și voluntari de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Nereju.

Operațiunile de salvare s-au reluat în dimineața zilei următoare. Printr-un sistem provizoriu tip tiroliană, s-a reușit accesul unui salvamontist către persoanele izolate. Astfel, au fost evacuate în siguranță cele 12 persoane, dintre care 1 minor, 3 femei și 8 bărbați, cu vârste cuprinse între 16 și 70 de ani. După o primă evaluare medicală a persoanelor evacuate, s-a constatat că acestea nu aveau probleme care să impună transportul la spital.

S-a recurs la această soluție din pricina condițiilor meteorologice nefavorabile și a zonei muntoase greu accesibile, cu vizibilitate redusă, precum și a distanței mari dintre malul râului și locația persoanelor izolate.

Misiunea pompierilor a fost una dificilă întrucât metodele de traversare a râului au fost extrem de limitate, iar zona era lipsită de semnal GMS, comunicațiile între echipajele de salvatori fiind îngreunate. Durata intervenției s-a prelungit pe mai bine de 24 de ore și din cauză că până la locul intervenției echipajele au trebuit să parcurgă pe jos o distanță de circa 7 km.

Complexitatea misiunii a impus suplimentarea forțelor de intervenție gradual, fiind trimise în sprijin echipaje din județele vecine, Bacău și Covasna, de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență și Serviciile Salvamont.

Pentru gestionarea situației de urgență, s-a acționat din partea ISU Vrancea, sub coordonarea Inspectorului-șef, Colonel Chiscop Flaviu, cu 21 pompieri, 11 salvamontiști ai Serviciilor Salvamont, respectiv câte un echipaj din județele Vrancea, Bacău și Covasna, 5 voluntari de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Nereju, împreună cu primarul comunei Nereju, domnul Toader Gemănaș.

De asemenea, în sprijin, a intervenit un echipaj de jandarmi montani din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea, iar polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Vidra au acționat pentru a fluidiza traficul rutier pe DJ205D în zona podului aflat în lucru, din localitatea Nereju. Echipajele de poliție au însoțit echipele de salvatori, pe raza satelor Nereju Mic și Brădăcești și au facilitat accesul până în zona unde se intră în fondul forestier.

Prefectul județului Vrancea, domnul Gheorghiță Berbece și președintele Consiliului Județean Vrancea, domnul Cătălin Dumitru Toma au monitorizat desfășurarea operațiunii de salvare de la baza operațională, amplasată în localitatea Nereju, în zona podului în lucru.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.