Incendii, asanare de muniţie neexplodată şi accidente rutiere

Vineri, 15 Octombrie 2021Covasna
Sursa Foto: Facebook ISU Covasna

Incendii  asanare de munitie neexplodata si accidente rutiere | imaginea 1 Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mihai Viteazul” al județului Covasna au intervenit, la sfârşit de săptămână, pentru stingerea a două incendii, asanarea unui teren de muniție neexplodată și pentru acordarea primului-ajutor calificat unui număr de 17 cazuri medicale și două accidente rutiere.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 10 octombrie a.c., pompierii militari din cadrul Secției Târgu Secuiesc și Detașamentului de Pompieri Sfântu Gheorghe au fost solicitați să intervină cu 4 autospeciale cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu produs la o gospodărie din localitatea Lemnia.

Au ars acoperișurile casei de locuit și ale anexelor alipite casei, pe o suprafață de aproximativ 440 mp, circa 20 de tone de fân și s-au degradat mai multe bunuri și produse din interior. Au fost salvate 2 porcine, 17 păsări, casa proprietarului și un depozit de utilaje agricole aflat în vecinătatea șurii.

Pentru misiunea de stingere a incendiului s-au utilizat 1 buldoexcavator, 1 tractor cu vidanjă de aproximativ 2000 l și 2 tractoare cu remorcă. Cauza probabila a incendiului o reprezintă jarul căzut din sistemul de incalzire.

Duminică dimineață, 10 octombrie a.c., Pichetul de pompieri Întorsura Buzăului a fost solicitat să intervină la un incediu produs la un coș de fum al unei case din localitatea Brădet. Pentru a preîntâmpina evenimente similare, care pot uşor degenera şi se pot transforma în adevărate tragedii, pompierii reamintesc populației următoarele măsuri:

– coşurile şi burlanele pentru evacuarea fumului vor fi întreţinute şi curăţate periodic, cel puţin o dată pe an, de către o persoană autorizată; – coşurile de fum din cărămidă tencuită vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale planşeelor, prin îngroşarea zidăriei coşurilor, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se va introduce un strat termoizolant; – nu este permis ca în construcţia coşurilor de fum să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului.

Duminică după-amiază, echipaje de descarcerare și SMURD au intervenit la două accidente rutiere produse în zona localităților Brețcu - Oituz și Micfalău. În ambele evenimente rutiere au fost implicate trei autoturisme, iar echipajele medicale au transportat la spital pentru investigații amănunțite, în total, 3 persoane conștiente.

Tot în acest weekend, echipajul pirotehnic din cadrul ISU Covasna a participat în localitatea Brețcu la a 7-a misiune de asanare a muniției sau a elementelor de munitie neexplodate din anul 2021. Pirotehniștii covăsneni au identificat în total 25 de elemente neexplodate pe teritoriul județulului. Acestea sunt transportate în condiții de siguranță la depozitul special amenajat, urmând a fi distruse prin explozie controlată.

Se reaminteşte cetățenilor că pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii de muniție neexplodată au obligația să asigure zona, fără a o atinge, deoarece aceasta prezintă încă pericol de explozie și să anunțe imediat evenimentul la numărul unic de urgență 112.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.