Incendiu la un depozit comercial - Ore întregi de luptă cu fumul dens și temperaturile ridicate

Duminică, 31 Octombrie 2021Mures
Sursa Foto: Facebook ISU Mures

Incendiu la un depozit comercial   Ore intregi de lupta cu fumul dens si temperaturile ridicate | imaginea 1 Marţi, 26 octombrie a.c., la ora 16:19, ISU Mureș a fost solicitat să intervină la un incendiu produs în incinta unui depozit comercial din municipiul Târgu Mureș, strada Depozitelor.

Misiunea a fost executată de către pompierii militari din cadrul Detașamentului Târgu Mureș, Punctul de Lucru Luduș, Secția Sărmașu, Garda de Intervenție Miercurea Nirajului, Detașamentul Reghin, ISUJ Bistrița Năsăud, ISUJ Sibiu (Mediaș), ISUJ Alba (Aiud) și ISUJ Cluj (Turda).

La sosirea forțelor de intervenție, s-a constatat că este vorba despre un depozit cu o suprafață de aproximativ 6000 mp, iar incendiul se manifestă în interiorul acestuia cu degajări mari de fum pe o suprafață de aproximativ 300 mp. De îndată s-au dispus binoame de căutare-salvare și s-a intervenit cu linii de furtun prin cinci căi de acces din două direcții diferite.

Pentru pompierii militari a fost un mediu extrem de ostil din cauza temperaturilor foarte ridicate din interior (peste 200 de grade în perioada incipientă a incendiului – temperatură măsurată cu o cameră de termoviziune din dotarea inspectoratului) și din cauza degajărilor mari de fum, se putea acționa doar cu aparatele de respirat, fără acestea nu se putea pătrunde nici măcar un metru. Aici trebuie menționat faptul că au fost schimbate peste 100 de butelii cu aer comprimat pentru a facilita derularea intervenției.

Arderea mocnită din interior întreținea creșterea temperaturilor, iar din cauza materialelor ușor inflamabile, a spray-urilor, a substanțelor cu alcool, a buteliilor de gaz care explodau, s-a produs fenomenul de ardere generalizată cu flăcări foarte violente.

Temperaturile ridicate au scăzut portanța acoperișului. Prioritatea forțelor de intervenție a rămas în continuare limitarea propagării incendiului la depozitele imediat învecinate și împiedicarea unui eventual dezastru.

După patru ore de luptă cu fumul dens și temperaturile ridicate, Inspectorul-șef al ISUJ Mureș, domnul Colonel HANDREA Călin-Ioan, a ordonat retragerea pompierilor militari din interiorul depozitului pentru a împiedica punerea în pericol a vieții acestora, deoarece structura clădirii nu mai prezenta siguranță.

Nu după mult timp planșeul din beton al depozitului s-a prăbușit. Pompierii au continuat lupta cu flăcările din exteriorul clădirii. Nu au existat victime pe toată durata intervenției, însă pe fondul oboselii și a vizibilității reduse, unul dintre salvatori a suferit o entorsă la un picior, acesta fiind preluat și transportat la UPU SMURD Târgu Mureș.

La intervenție au participat peste 100 de cadre militare, printre care și comanda inspectoratului, nouă autospeciale de stingere cu apă și spumă, două autoscări mecanice, un echipaj de descarcerare, două ambulanțe SMURD, un suport logistic și cinci autospeciale de teren. În continuare, s-a intervenit cu dificultate din exteriorul depozitului care nu mai prezenta siguranță pentru salvatori.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.