Jurnal operativ - Accident rutier, salvare a unei persoane şi incendii

Sâmbătă, 09 Octombrie 2021Ialomita
Sursa Foto: Facebook ISU Ialomita

Jurnal operativ  Accident rutier salvare a unei persoane si incendii | imaginea 1 În interval de 24 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” al județului Ialomița, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 28 de evenimente, după cum urmează:

 • 16 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;
 • 5 misiuni de transport persoane confirmate cu COVID-19;
 • 3 intervenții în sprijinul echipajelor SAJ Ialomița, pentru preluarea unor persoane cu probleme de sănătate;
 • un accident rutier:

În data de 05 octombrie a.c., două echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni au intervenit, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, la un accident rutier produs în satul Condeești, comuna Bărcănești în care un autoturism a acroșat un pieton.

Din evenimentul rutier a rezultat o victimă minoră, un băiețel cu vârsta de 7 ani, conștient, care a fost monitorizat de echipajul medical la locul intervenției. După acordarea primului ajutor, minorul a fost preluat și transportat la Spitalul Municipal din Urziceni pentru investigații medicale suplimentare.

 • o misiune de salvare a unei persoane:

În data de 4 octombrie a.c., salvatorii ialomițeni au fost solicitați să intervină cu echipaje specializate pentru salvarea unei persoane de sex masculin căzute într-o fântână adâncă de aproximativ 12 metri, din comuna Andrășești.

Garda de Intervenție Slobozia a intervenit, cu o autospecială de stingere, o autospecială de descarcerare, un container Multirisc și o ambulanță SMURD încadrate cu echipaje specializate, pentru salvarea unei persoane de sex masculin, în vârstă de aproximativ 33 de ani, căzute într-o fântână din comuna Andrășești. La locul intervenției a venit în sprijin și un echipaj al SAJ Ialomița-substația Slobozia.

Victima a fost scoasă la suprafață de echipajele specializate, hipotermică, semiconștientă, dar cu funcții vitale, fiind transportată la Spitalul Județean de Urgență Slobozia de echipajul SMURD în cooperare cu asistenta medicală a echipajului SAJ Ialomița. Fântâna are o adâncime de aproximativ 12 metri (din care, un metru a fost adâncimea apei) și un diametru de 80 centimetri.

 • 5 incendii:

În data de 05 octombrie a.c., salvatorii din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, produs pe raza comunei Coșereni. Un echipaj de salvatori cu o autospecială de stingere cu apă și spumă s-a deplasat de urgență la locul solicitării.

Salvatorii au fost sprijiniți și de membri ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din localitate. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 200 metri pătrați. Cel mai probabil incendiul s-a produs în urma folosirii intenționate a sursei de aprindere.

În data de 05 octombrie a.c., salvatorii din cadrul Stației de Pompieri Fetești au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, produs pe raza municipiului Fetești.

Două echipaje de salvatori, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, s-au deplasat de urgență la locul solicitării. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 200 metri pătrați. Cel mai probabil incendiul s-a produs în urma folosirii intenționate a sursei de aprindere.

În data de 05 octombrie a.c., salvatorii din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs pe un teren agricol din comuna Valea Măcrișului. Un echipaj de salvatori cu o autospecială de stingere cu apă și spumă s-a deplasat de urgență la locul solicitării.

Salvatorii au fost sprijiniți și de membri ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din localitate. A ars cultură de viță de vie pe o suprafață de aproximativ 100 metri pătrați și cultură de porumb pe o suprafață de aproximativ 5000 metri pătrați. Cel mai probabil incendiul s-a produs în urma folosirii intenționate a sursei de aprindere.

În data de 05 octombrie a.c., salvatorii din cadrul Gărzii de Intervenție Slobozia au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, produs pe raza municipiului Slobozia.

Un echipaj de salvatori, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, s-a deplasat de urgență la locul solicitării. A ars vegetație uscată și gunoi menajer pe o suprafață de aproximativ 5000 metri pătrați. Cel mai probabil incendiul s-a produs în urma unui foc deschis în spații deschise.

În data de 05 octombrie a.c., salvatorii din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, produs pe raza comunei Movilița.

Un echipaj de salvatori, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, s-a deplasat de urgență la locul solicitării. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 200 metri pătrați hectare. Cel mai probabil incendiul s-a produs în urma unui foc deschis în spații deschise.

                 ***

Pompierii vă informează că arderea vegetației uscate de pe terenurile agricole și pajiștile permanente este INTERZISĂ. Efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Locaţiile suprafeţelor agricole afectate de incendii sunt înaintate către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) şi Garda de Mediu – Comisariatul Judeţean Ialomița, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu.

Pentru eliminarea riscului de izbucnire a incendiilor de miriște ca urmare a țigărilor nestinse aruncate la întâmplare de trecători, fermierii și proprietarii de terenuri agricole, aflate în apropierea căilor de acces, păduri sau cale ferată, sunt obligați să realizeze FÂȘII ARATE de aproximativ 20 - 50 de metri;

Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este INTERZISĂ;

Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie, respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile este INTERZISĂ;

Potrivit legislației în vigoare, se sancţionează cu amendă de la 2500 lei la 5000 lei „inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora”;

De asemenea, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1001 la 2500 de lei „neanunţarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgenţă, a primarului sau a poliţiei de către persoana care observă un incendiu şi, după caz, neluarea măsurilor, după posibilităţile sale, pentru limitarea şi stingerea acestuia”.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.