Incendierea vegetației uscate distruge habitatul animalelor
Sursa Foto: Facebook ISU Botosani
Incendierea vegetației uscate este INTERZISĂ! De ce!? Pentru că poate pune în pericol viața oamenilor, poate distruge habitatul unor animale, poate afecta gospodăriile, locuințele, rețelele de electricitate sau pădurile.
Joi seară, 2 decembrie a.c., un astfel de incendiu, produs pe raza satului Mateieni, comuna Dimacheni, a oprit circulația feroviară pe ruta Iași-Dorohoi. Vântul a contribuit la propagarea flăcărilor pe o suprafață de aproximativ zece hectare. Ulterior, trenul s-a pus în mișcare, iar pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au stins ultimul focar.
Și pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani și ai Punctului de Lucru Flămânzi au intervenit pentru stingerea a două incendii de vegetație uscată, produse pe raza localităților Manolești Deal, comuna Mihai Eminescu și Borosoaia, comuna Plugari.
Pompierii reamintesc faptul că, potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă. Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, ISU Botoșani face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor:
- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi și în condiţii meteorologice fără vânt;
- arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
- colectarea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- se interzice acoperirea focarelor cu pământ.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.