4 incendii în mai puțin de 72 de ore

Joi, 06 Ianuarie 2022Salaj
Sursa Foto: Facebook ISU Salaj

4 incendii in mai putin de 72 de ore | imaginea 1 În interval de 72 de ore, personalul din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Porolissum” al județului Sălaj a participat la un număr de 39 de misiuni care au cuprins: cazuri de asistență medicală de urgență a persoanelor cu probleme medicale, evenimente rutiere și incendii.

La sfârșit de săptămână, 31 decembrie - 2 ianuarie a.c., au fost înregistrate 4 incendii, astfel: la anexa (afumătoare) unei gospodării din localitatea Băbeni, incendii la coșurile de fum al unor imobile din localitățile Sărmășag și Odești (județul Maramureș), un incendiu la acoperișul unei case din Hurez.

Vineri dimineața, 31 decembrie 2021, la dispeceratul ISU-Ambulanță a fost anunțat un incendiu izbucnit la anexa (afumătoare) unei gospodării din localitatea Băbeni. Observând incendiul, s-au oprit la fața locului, pompierii ce tocmai ieșiseră din tură de la Garda Ileanda și au intervenit pentru localizarea incendiului până la sosirea echipajului de stingere de la Jibou.

Intervenția lor promptă a fost foarte importantă, deoarece incendiul a fost lichidat înainte ca acesta să se propage la alte anexe sau casă. Felicitări, plt. adj. Bakcsi Attila, Gavra Sandu, Șimonca Cosmin, Herțe Vasile, Iosif Dacian, sg. maj. Niculaș Gabriel și Țoc Raul, plt. maj. Țîrle Bogdan și Hosu Liviu!

Duminică dimineața, 02 ianuarie a.c., dispeceratul ISU-Ambulanță a primit un apel prin numărul de urgență 112 care anunța faptul că a izbucnit un incendiu la acoperișul unei case din localitatea Hurez.

Imediat la fața locului s-au deplasat echipaje din cadrul Secției de Pompieri Șimleu Silvaniei, Gărzii Nușfalău și SVSU Crasna, care au constatat faptul că incendiul se manifesta generalizat la acoperișul imobilului.

Cauza probabilă de incendiu a fost de natură termică (coș de fum/burlan amplasat ori neprotejat termic față de materiale combustibile). A ars acoperișul pe circa 30 mp, au fost deteriorate tavanele și pereții imobilului, electrocasnice și o parte din bunuri.

Ținând cont de incidența crescută a incendiilor din ultimele zile, pompierii sălăjeni vă reamintesc câteva măsuri de prevenire a incendiilor specifice sezonului rece și anume:

  • evitați supraîncălzirea sobelor, deoarece prin căldura radiată acestea pot aprinde obiectele din jur;
  • cenuşa se va evacua periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu şi numai după ce se vor stinge resturile de jar;
  • amplasați lemnele și hainele la o distanță de minim 1 m față de sobele metalice, respectiv 50 cm față de cele din teracotă;
  • supravegheați permanent focul;
  • nu aprindeți focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile;
  • izolați coșurile de fum față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a acestuia cu 25 cm. În spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
  • evitați introducerea, în coșuri și burlane, a elementelor combustibile ale acoperișului sau planșeului;
  • verificați și curățați periodic coșurile de evacuare a fumului de funingine.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.