Misiune de salvare a două persoane din apele râului Zăbala

Luni, 10 Ianuarie 2022Vrancea
Sursa Foto: Facebook ISU Vrancea

Misiune de salvare a doua persoane din apele raului Zabala | imaginea 1 Doi bărbați s-au aflat, miercuri dimineață, 5 ianuarie a.c., în pericol, după ce au încercat să traverseze cu o autoutilitară râul Zăbala, prin zona ce străbate localitatea Năruja. Aceștia s-au aventurat să traverseze printr-un punct unde cursul apei este cunoscut ca fiind unul scăzut, însă nu au luat în calcul faptul că, din cauza topirii zăpezii, debitul apei era în creștere.

Încercarea lor a eșuat în momentul în care apa a inundat motorul, iar autoutilitara s-a oprit chiar atunci când aceștia se aflau în mijlocul apelor. Conștienți de primejdia în care se aflau, unul dintre bărbați a sunat după ajutor la numărul unic de urgență 112.

𝑰𝒎𝒆𝒅𝒊𝒂𝒕, 𝒔𝒑𝒓𝒆 𝒍𝒐𝒄𝒖𝒍 𝒊𝒏𝒅𝒊𝒄𝒂𝒕 𝒂 𝒇𝒐𝒔𝒕 𝒎𝒐𝒃𝒊𝒍𝒊𝒛𝒂𝒕 𝒖𝒏 𝒆𝒄𝒉𝒊𝒑𝒂𝒋 𝒂𝒍 𝒑𝒐𝒎𝒑𝒊𝒆𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒎𝒊𝒍𝒊𝒕𝒂𝒓𝒊 𝒅𝒊𝒏 𝒄𝒂𝒅𝒓𝒖𝒍 𝑷𝒖𝒏𝒄𝒕𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒅𝒆 𝑳𝒖𝒄𝒓𝒖 𝑵𝒂̆𝒓𝒖𝒋𝒂, 𝒄𝒖 𝒐 𝒂𝒖𝒕𝒐𝒔𝒑𝒆𝒄𝒊𝒂𝒍𝒂̆ 𝒅𝒆 𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓𝒗𝒆𝒏𝒕̦𝒊𝒆. 𝑨𝒋𝒖𝒏𝒔̦𝒊 𝒍𝒂 𝒇𝒂𝒕̦𝒂 𝒍𝒐𝒄𝒖𝒍𝒖𝒊, 𝒑𝒐𝒎𝒑𝒊𝒆𝒓𝒊𝒊 𝒔̦𝒊-𝒂𝒖 𝒍𝒖𝒂𝒕 𝒕𝒐𝒂𝒕𝒆 𝒎𝒂̆𝒔𝒖𝒓𝒊𝒍𝒆 𝒅𝒆 𝒔𝒊𝒈𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕̦𝒂̆ 𝒔̦𝒊 𝒂𝒖 𝒕𝒓𝒆𝒄𝒖𝒕 𝒍𝒂 𝒔𝒂𝒍𝒗𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒑𝒆𝒓𝒔𝒐𝒂𝒏𝒆𝒍𝒐𝒓 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒔𝒆 𝒂𝒇𝒍𝒂𝒖 𝒊̂𝒏 𝒂𝒖𝒕𝒐𝒗𝒆𝒉𝒊𝒄𝒖𝒍. 𝑫𝒖𝒑𝒂̆ 𝒆𝒗𝒂𝒄𝒖𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒂𝒄𝒆𝒔𝒕𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒖 𝒂𝒋𝒖𝒕𝒐𝒓𝒖𝒍 𝒖𝒏𝒐𝒓 𝒔̦𝒖𝒇𝒆 𝒂𝒖 𝒓𝒆𝒖𝒔̦𝒊𝒕 𝒔𝒂̆ 𝒆𝒙𝒕𝒓𝒂𝒈𝒂̆ 𝒔̦𝒊 𝒂𝒖𝒕𝒐𝒖𝒕𝒊𝒍𝒊𝒕𝒂𝒓𝒂. 𝑴𝒊𝒔𝒊𝒖𝒏𝒆𝒂 𝒂 𝒇𝒐𝒔𝒕 𝒊̂𝒏𝒅𝒆𝒑𝒍𝒊𝒏𝒊𝒕𝒂̆ 𝒄𝒖 𝒔𝒖𝒄𝒄𝒆𝒔!

Cu toate acestea, având în vedere că, prin topirea zăpezii crește riscul de inundații, pentru evitarea unor situații care să le pună viața în pericol, pompierii recomandă cetățenilor să respecte următoarele măsuri de protecție:

❌ Nu vă deplasaţi prin apa curgătoare. Apa curgătoare de numai 15 cm adâncime vă poate doborî de pe picioare;

📌 Dacă este necesar să vă deplasaţi prin zone inundate, faceţi-o acolo unde apa nu este în mişcare. Folosiţi un băţ pentru a verifica dacă solul din faţa dvs. este stabil, pentru a evita obstacolele;

❌ Nu vă deplasați cu autoturismul în zona inundată. Dacă apa creşte în jurul maşinii dvs., abandonaţi-o imediat şi mutaţi-vă într-o zonă mai înaltă, dacă puteţi s-o faceţi în siguranţa. Atât dvs. cât şi vehiculul riscaţi să fiţi luaţi rapid de ape, pe măsură ce nivelul acesteia creşte;

✅ Traversați cursurile de apă doar prin locuri amenajate corespunzător, respectiv pe poduri/podețe;

📌 În cazul în care sunteți surprinși de viitură, urcați-vă către zone înalte și sigure, până la sosirea echipelor de salvare.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.