Cum decurge o tură de serviciu pentru pompierii din Sfântu Gheorghe

Marți, 05 Aprilie 2022Covasna
Sursa Foto: Facebook ISU Covasna

Cum decurge o tura de serviciu pentru pompierii din Sfantu Gheorghe | imaginea 1 Cum a decurs tura de serviciu, de 24 de ore, pentru pompierii din Sfântu Gheorghe, miercuri, 30 martie a.c.

Dimineaţa, în jurul orei 11.00, garda de intervenție a participat la un exercițiu de pregătire la Universitatea Sapientia din Sfântu Gheorghe, unde s-a simulat producerea unui incendiu la centrala termică.

Pompierii specializați în stingere au intervenit pentru lichidarea incendiului, în timp ce echipajul de căutare-salvare a evacuat o victimă suprinsă în interior, iar paramedicii SMURD i-au acordat primul ajutor medical.

Puțin după ora 15.30, un apel la 112 a anunțat un incendiu, real de această dată, produs la fondul forestier din localitatea Araci. Pompierii din Sfântu Gheorghe, sprijiniți de un echipaj de la ISU Brașov și pădurari, au intervenit mai bine de 5 ore pentru stingerea focarelor ce au cuprins aproximativ 15 hectare de vegetație uscată, lăstăriș și pădure (litieră).

Din cauza faptului că incendiul se manifesta într-o zonă împădurită de coastă, foarte greu accesibilă pentru autovehiculele obișnuite, pompierii au utilizat șenilata Argo 8x8 pentru a putea transporta personalul și materialele de primă intervenție necesare stingerii incendiului.

Pe timpul acestei intervenții, în jurul orei 19.30, apeluri la 112 venite din zona localității Bod anunțau flăcări multiple și pe dealurile din zona localității Ariușd. La fața locului au fost direcționate alte echipaje din cadrul Detașamentului Sfântu Gheorghe și o autospecială de la Pichetul de pompieri Bod, care au stins toate focarele de vegetație uscată ce se întindeau pe o suprafață de circa 20 de hectare, după mai bine de 3 ore.

Pentru că arderile generate de utilizarea focului deschis în spații deschise pot provoca distrugeri semnificative ale fondului forestier, pot afectarea culturile, având doar efecte negative asupra mediului, pompierii vă recomandă să respectați prevederile generale referitoare la modul în care se execută arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale.

Nici nu s-au întors bine echipajele de stingere de la incendiile de vegetație uscată, când alarma a sunat din nou, în jurul orei 01.00, iar două autospeciale cu apă și spumă și o ambulanță SMURD au plecat la un incendiu produs la o magazie de lemne a Școlii Primare din localitatea Valea Dobârlăului.

În urma incendiului au ars magazia de lemne în proporție de circa 90%, pe o suprafață de 20 de mp, precum și o parte din lemnele de foc și brichetele de rumeguș depozitate in interior. Pompierii au stabilit că incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza folosirii intenționate sau din culpă a condițiilor pentru a genera evenimentul.

Dimineață, puțin după ora 06.00, un nou incendiu a fost anunțat la o magazie din curtea Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe. Pompierii s-au deplasat la fața locului, în cel mai scurt timp, cu 2 autospeciale cu apă și spumă, o autoscară mecanică și o ambulanță SMURD.

La sosirea pompierilor militari, incendiul se manifesta cu flacără deschisă, în interiorul unei încăperi, existând posibilitatea extinderii la întreaga clădire și la o anexă învecinată. Intervenția echipajelor aflate în misiune a durat circa 30 de minute, iar în urma evenimentului produs din cauza unui scurcircuit electric s-au înregistrat doar pagube materiale.

În acest sens, pompierii covăsneni recomandă tuturor cetățenilor să utilizeze cu responsabilitate instalațiile electrice și pentru orice intervenție/reparație să solicite ajutorul unui specialist. În tot acest timp, echipajele SMURD Sfântu Gheorghe au intervenit la alte 7 cazuri medicale în sprijinul cetățenilor.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.