Doar în luna martie, 41 de incendii de vegetație uscată și stuf

Sâmbătă, 02 Aprilie 2022Tulcea
Sursa Foto: Facebook ISU Tulcea

Doar in luna martie  41 de incendii de vegetatie uscata si stuf | imaginea 1 Doar în luna martie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Delta” al județului Tulcea a fost solicitat să intervină pentru supravegherea și stingerea a nu mai puțin de 41 de incendii de vegetație uscată și stuf.

Indiferent de natura incendiilor, TOATE au avut cauză principală FOCUL DESCHIS ÎN SPAȚII DESCHISE! Mai exact, incendiile au fost PROVOCATE INTENȚIONAT, pentru că așa este obiceiul în diferite localități din Delta Dunării și din zona de terasă a județului Tulcea. Din păcate, foarte puțini se gândesc la consecințele și urmările provocate de focul ce scapă de fiecare dată de sub control.

Un exemplu concret de dat, petrecut duminică, 27 martie a.c., când dispeceratul ISU Tulcea a fost anunțat că în curtea unei ferme din localitatea Parcheș ardea acoperișul unu grajd, iar flăcările se propagau cu repeziciune riscând să ajungă la clădirile alăturate, la casele din zonă, dar și la un rezervor plin cu produse petroliere.

Intervenția rapidă cu trei echipaje de stingere ale Detașamentului de Pompieri Tulcea a limitat extinderea incendiului și după aproape 3 ore a fost încheiată misiunea. Cauza probabilă? Foc deschis în spații deschise.

La aproape doi kilometri distanță, era în desfășurare un incendiu de vegetație palustră (sutf) iar, din cauza vântului, jarul purtat de vânt a ajuns pe acoperișul grajdului care era din stuf, iar acesta s-a aprins.

Cifrele vorbesc în acest caz:

  • 1 martie - 27 martie a.c., peste 47 de incendii numai de vegetație uscată;
  • 1 ianuarie - 31 martie a.c., doar 12 incendii de vegetație uscată;
  • 1 martie - 28 martie a.c., peste 1.690 de hectare de vegetație uscată și palustră mistuite de flăcări.

Cu siguranță nu amenzile sunt cele care trebuie să atragă atenția locuitorilor din aceste zone să nu mai dea foc necontrolat vegetației uscate, ci simțul civic al fiecăruia din noi de a proteja în primul rând viața vecinilor noștri, bunurile acestora și viața faunei din Deltă, care cu mândrie o promovăm de cate ori avem ocazia.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.