La datorie chiar și în timpul liber - Respect, Plt. adj.-șef Viorel Gîbu!

Marți, 31 Mai 2022Vaslui
Sursa Foto: Facebook ISU Vaslui

La datorie chiar si in timpul liber   Respect  Plt  adj  sef Viorel Gibu | imaginea 1 În uniformă sau în haine obişnuite, în tura de serviciu sau în timpul liber, pompierii sunt acei oameni obișnuiți, care atunci când este nevoie se transformă în eroi, sărind în ajutorul semenilor, ori de câte ori aceştia se găsesc în situaţii limită.

Unul dintre acești salvatori este Viorel Gîbu, Plutonier adjutant-șef în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Podul Înalt” al județului Vaslui, Detașamentul de Pompieri Bârlad.

Aflat în ziua sa liberă, în dimineața zilei de sâmbătă, 28 mai a.c., Viorel trebăluia prin gospodăria sa din localitatea Zorleni, comuna Zorleni. Asemenea și vecinul său, Marian, cel pe care Viorel îl salutase încă de la răsăritul soarelui.

Vecinul, om vrednic și harnic, își propusese să facă mai multe treburi deodată. S-a apucat de gătit, dar nu a mai avut răbdare să termine lucrul început, astfel că a lăsat tigaia pe foc și a plecat în grădină, la plivit răsadurile.

După nici jumătate de oră, Marian observă că din casă iese fum. Alergă repede spre bucătărie, dar flăcările cuprinseseră deja camera și se extindeau spre celelalte încăperi, dar și spre acoperiș. Cuprins de frică și disperare, bărbatul în vârstă de 59 ani striga după ajutor. Imediat a apelat numărul unic pentru situații de urgență 112.

De cum a zărit fumul și a auzit strigătele vecinului său, plutonierul adjutant-șef Viorel Gîbu a sărit imediat în ajutorul bărbatului aflat la ananghie. A luat furtunul pe care îl folosea la udatul prin grădină, l-a aruncat peste gard, a dat drumul la apă și a început să facă tot ceea ce depindea de el pentru a localiza incendiul care amenința să cuprindă întreaga locuință și să se extindă spre o anexă gospodărească, dar și spre alte două imobile din apropiere.

Din depărtare se auzeau sirenele celor două autospeciale de stingere cu apă și spumă care veneau în trombă dinspre Bârlad. Colegii săi dădeau bice cailor putere pentru a aduce cât mai rapid ajutorul mult sperat, dar timpul parcă nu mai avea răbdare.

În bucătărie, exista riscul să explodeze butelia care alimenta cu GPL aparatul de gătit. Conștient de risc, salvatorul nu a mai stat pe gânduri, a intrat în casă și a scos butelia, după care care a continuat operațiunea de localizare a incendiului.

Între timp, spre marea ușurare a lui Viorel și a vecinilor, au ajuns la fața locului și cele două echipaje de pompieri conduse de plt. adj. Corneliu Bostan, șeful Gărzii de Intervenție stingere. La sosirea echipajelor de intervenție, pompierii au constatat că al lor coleg reușise să stăpânească destul de bine urgia focului, incendiul din interiorul locuinței fiind în mare parte localizat.

Având linii de stingere și apă în cantități suficiente, pompierii militari au definitivat ceea ce începuse colegul lor, au lichidat incendiul și au protejat anexa gospodărească împreună cu cele două locuințe aflate în pericol. Din fericire, proprietarul locuinței cuprinse de flăcări nu fusese rănit. Reprezentanţii ISU Vaslui îl felicită pe Viorel pentru devotament și prezență de spirit!

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.