Incendiu violent izbucnit la două adăposturi de animale

Marți, 28 Iunie 2022Harghita
Sursa Foto: Facebook ISU Harghita

Incendiu violent izbucnit la doua adaposturi de animale | imaginea 1 În cursul zilei de marţi, 21 iunie a.c., 148 de pompieri militari și civili din cadrul Detașamentelor Gheorgheni și Odorheiu Secuiesc, precum și SVSU Lăzarea, Joseni, Remetea, Suseni, Chileni, Ciumani, Ditrău și Praid, ajutați și de aproape 100 de cetățeni, au intervenit cu 14 autospeciale de lucru cu apă și spumă, o ambulanță SMURD, 3 autocisterne pentru transport apă și 15 tractoare cu vidanjă, pentru stingerea unui incendiu violent izbucnit, inițial, la 2 adăposturi de animale, extins la mai multe anexe, în localitatea Joseni.

La sosirea pompierilor militari, incendiul se manifesta generalizat la cele două anexe gospodărești, pe o suprafață de circa 280 mp, cu pericol de propagare la vecinătăţi, riscând să se extindă la construcțiile aflate în imediata apropiere, aparținând mai multor proprietari.

Din cauza condițiilor meteo nefavorabile (vânt puternic) și a distanței foarte mici între construcțiile existente în zonă, incendiul s-a propagat la alte 5 proprietăți, direct și prin scântei duse de vânt, fiind solicitate în sprijin forțe și mijloace.

Pompierii au depus eforturi susținute, timp de circa patru ore, pentru a limita și stinge incendiul, care, din cauza vântului puternic, risca să se extindă cu repeziciune. Totodată, din cauza lipsei de hidranți în zona de intervenție, alimentarea autospecialelor s-a realizat în navetă, cu ajutorul cisternelor pentru transport apă și a autospecialelor SVSU.

Concomitent cu operațiunile de stingere, echipajele de prim ajutor au acordat asistență medicală unei persoane cu atac de panică, ulterior aceasta refuzând transportul la spital. Incendiul a fost lichidat după mai multe ore de luptă continuă cu focul, fără a fi înregistrate și alte victime.

În urma acestuia, au ars: 6 anexe gospodărești (grajduri cu șură), 3 magazii de lemne, 2 magazii de furaje, o centrală termică, pe o suprafață totală de cca. 1100 mp, șapte tone de grâu, șase tone de peleți, două tone de fân, 70 baloți de fân, 6 metri steri lemne de foc, 11 mc scândură, 2 remorci, 4 căruțe, 2 biciclete, selector semințe, moară, circular, stropitoare de insecticid.

În incendiu au fost surprinse și 9 animale mari (2 porci, 7 viței) și 15 găini.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de un scurtcircuit electric produs de un conductor, cablu electric defect, neizolat corespunzător sau cu izolația deteriorată. Prin intervenţia pompierilor, s-au salvat bunuri materiale în valoare de aproximativ 1.100.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 300.000 lei.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.