16 incendii în 16 ore pentru pompierii militari teleormăneni

Sâmbătă, 23 Iulie 2022Teleorman
Sursa Foto: Facebook ISU Teleorman

16 incendii in 16 ore pentru pompierii militari teleormaneni | imaginea 1 Sunt foarte multe, însă unii dintre cetățeni parcă doresc cu tot dinadinsul să dovedească că se poate și mai mult de atât!

Pentru unii dintre ei se pare că nu contează viața semenilor, agoniseala de o viață a oamenilor, mediul înconjurător, nimic…Poate doar latura financiară din propriul buzunar, care se dovedește mult mai ieftină prin “ardere” decât prin lucrări agricole specifice.

Dar ce e de făcut cu ceilalţi oameni, cu viața și bunurile lor, cu mediul natural în care trăim cu toții❓ Revenim obsesiv cu această întrebare deoarece duminică după-amiază, 17 iulie a.c., lucrurile au fost la un pas de o adevărată tragedie în Teleorman, pe E 70, între localitățile Vitănești și Văceni, unde viața mai multor cetățeni, participanți la traficul rutier, a fost pusă în pericol.

Din fericire, intervenția promptă a autorităților a condus la evitarea unei astfel de situații. Timp de aproape trei ceasuri, traficul rutier pe ambele sensuri a fost oprit din motive de siguranță, fumul dens rezultat din arderea vegetației uscate reducând la zero vizibilitatea pe acest tronson de drum european.

Tot trei ore s-au luptat cu focul și pompierii militari teleormăneni, care au intervenit cu trei autospeciale de stingere și o autocisternă cu apă, sprijiniți de membrii SVSU din localitățile Drăgănești Vlașca și Vitănești, care au acționat cu două tractoare cu plug și o mașină de lucru cu apă și spumă.

După stingerea incendiului, care a distrus vegetația uscată pe cca. 100 de ha de miriște și pe aproape 300 de metri liniari în apropierea carosabilului, traficul rutier a fost reluat în condiții de siguranță.

Deoarece din primele cercetări a reieșit că evenimentul s-a produs din cauza folosirii intenționate a sursei de aprinde, iar incendiul s-a manifestat în primă fază pe un teren agricol, potrivit “Protocolului de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente”, încheiat între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Garda Națională de Mediu, locația afectată de flăcări a fost înaintată către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun.

Totul e bine când se termină cu bine, dar fără ajutorul și implicarea unor cetățeni, situația ar fi fost mult mai greu de gestionat. Aici sunt incluşi membrii SVSU Drăgănești Vlașca și Vitănești, polițiștii de la Serviciul Rutier, reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu Teleorman și conducătorii auto care au manifestat răbdare și înțelegere pe tot timpul intervenției.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.