Eroul din umbră - Respect, Plutonier adjutant Luigi Bîrsă!

Marți, 19 Iulie 2022Vaslui
Sursa Foto: Facebook ISU Vaslui

Eroul din umbra   Respect  Plutonier adjutant Luigi Birsa | imaginea 1 Joi dimineață, ora 09:10…În gara CFR din municipiul Vaslui ajunge o autospecială a pompierilor. Din mașină coboară patru persoane, trei refugiați ucraineni și un pompier militar, subofițer în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Podul Înalt” al judeţului Vaslui.

Subofițerul îi ajută pe cei trei ucraineni pentru efectuarea tuturor formalităților pentru ca aceștia să ajungă cu bine în județul Suceava. De acolo, prin vama Siret, cei trei ucraineni vor să revină în țara natală.

Ora 09:28…Călătorii aflați în gara CFR Vaslui sunt informați că la peronul numărul unu urmează să sosească trenul InterRegio IR 1830, care efectuează o cursă regulată pe ruta Galați - Cluj-Napoca. Peste mai puțin de două minute, trenul intră în gară.

Cei trei ucraineni sunt cu un pas mai aproape de casă, iar subofițerul este pe cale să își îndeplinească încă o misiune. Toate bune și frumoase, doar că…hazardul joacă într-o altă ligă.

Trenul trece ușor prin fața călătorilor, după care oprește. Plutonierul adjutant Luigi Bîrsă observă că din interiorul locomotivei iese un fum dens și înecăcios. Subofițerul le indică celor trei ucraineni că trebuie să rămână liniștiți pe o bancă, după care merge la conductorul trenului și îl anunță despre posibilitatea izbucniri unui incendiu.

Mecanicul de locomotivă începuse să simtă și el fumul înecăcios. Se pregătea să intervină. Un incendiu se dezvolta în interiorul locomotivei. Subofițerul vasluian luă un stingător și îl îndreptă spre focar…și încă unul. Apoi le cere controlorilor să aducă alte stingătoare, din vagoanele de călători. Toate stingătoarele au fost golite, focul a mai fost domolit, dar nu a fost suficient.

În tot acest timp, pompierul insistase pe lângă conductor pentru ca acesta să se decupleze de restul vagoanelor și să ducă locomotiva la o distanță de siguranță. De asemenea, salvatorul îi explica conductorului că trebuie să apeleze la numărul unic pentru situații de urgență, 112.

Văzând că mecanicul de locomotivă ezită să apeleze la 112, plutonierul adjutant Luigi Bîrsă a sunat direct în dispeceratul integrat și a raportat cele ce se întâmplă în gara CFR Vaslui. Continuarea se știe: mecanicul a decuplat locomotiva de la vagoane, iar la fața locului s-a intervenit cu trei autospeciale, incendiul fiind lichidat relativ repede.

După sosirea colegilor de la Detașamentul de Pompieri Vaslui, Plutonierul adjutant Luigi Bîrsă a revenit la cei trei refugiați ucraineni, (mama și doi fii) pe care i-a urcat mai apoi în tren și a așteptat împreună cu aceștia sosirea unei locomotive care să preia garnitura de tren. Călătorii nu au avut de suferit, mulțumită intervenției prompte a pompierului vasluian.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.