Misiuni complexe gestionate de pompierii hunedoreni

Sâmbătă, 02 Iulie 2022Hunedoara
Sursa Foto: Facebook ISU Hunedoara

Misiuni complexe gestionate de pompierii hunedoreni | imaginea 1 Week-end-ul care tocmai s-a încheiat a fost unul solicitant pentru pompierii hunedoreni, aceștia intervenind la 161 situații de urgență. Cele mai multe misiuni – 124 - au constat în acordarea ajutorului medical de urgență persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, de către paramedicii SMURD.

În cele trei zile, salvatorii hunedoreni, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au gestionat prompt și următoarele evenimente:

 • 1 incendiu declanșat într-un apartament din Deva;
 • 2 incendii la un garaj din localitatea Teliucu Inferior, respectiv la o anexă din municipiul Petroșani, ambele evenimente având drept cauză probabilă – scurtcircuitul electric;
 • 1 incendiu la un autoturism care se deplasa pe autostrada A1;
 • 6 incendii de vegetație și resturi menajere;
 • 1 accident rutier produs pe raza localității Cârnești, în urma căruia șapte persoane au fost asistate medical la locul evenimentului, fiind mai apoi transportate la spital pentru îngrijiri de specialitate;
 • 2 misiuni de salvare a persoanelor căzute cu ATV-urile în două râpe din localitățile Toplița și Petroșani;
 • 10 misiuni de verificare la secțiile ATI ale unităților spitalicești din județ;
 • 5 de misiuni în sprijinul echipajelor de ambulanță;
 • 5 activități de recunoaștere la școli, grădinițe și alți operatori socio-economici;
 • 1 activitate de informare preventivă într-o tabără de copii;
 • 1 deblocare de ușă de acces în locuință;
 • 1 intervenții de asigurare a măsurilor PSI;
 • 1 misiune pirotehnică;

Cele mai complexe misiuni au avut loc sâmbătă, 25 iunie a.c. Astfel, în doar o jumătate de oră, pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru salvarea a două persoane care au căzut cu ATV-urile în două râpe, în municipiul Petroșani, respectiv în localitatea Toplița.

Pentru a ajunge în zona indicată, pompierii din cadrul Detașamentului Petroșani au fost nevoiți să parcurgă pe jos aproape 2 kilometri, transportul echipamentelor și accesoriilor necesare salvării presupunând un efort susținut. La locul evenimentului, ATV-ul era răsturnat peste bărbatul în vârstă de 70 de ani.

Folosind tehnicile de salvare specifice în astfel de situații, pompierii au extras în siguranță victima, care alunecase în prăpastie mai bine 15 metri, aceasta fiind mai apoi transportată la Spitalul din Petroșani, de către echipajul SMURD.

După aproximativ 30 de minute, alarma a sunat și la Detașamentul Hunedoara, un accident similar petrecându-se în Toplița. De acesta dată, victima, o femeie în vârstă de 22 de ani, a alunecat în prăpastie cu ATV-ul, aproximativ 100 de metri.

După ce a fost localizată de către salvatori, femeia a fost ridicată, folosindu-se targa lopată și salteaua vacuum, până la echipajul de prim-ajutor, unde a fost evaluată medical și, ulterior, transportată la Spitalul din Hunedoara, cu ambulanța SMURD.

Tot sâmbătă, în jurul orei 17.15, un accident rutier ce a avut loc în localitatea Cârnești, a alertat pompierii hunedoreni. Având în vedere numărul mare al persoanelor aflate în autoturismele implicate în accident (3 adulți și cinci copii), pentru optimizarea acțiunii de răspuns, a fost activat Planul Roșu de Intervenție, la nivelul județului Hunedoara.

În jurul orei 19.45, pompierii Gărzii de Intervenție Dobra au intervenit, pe autostrada A1, km 395, sens Deva-Sibiu, pentru stingerea unui incendiu care se manifesta la un autoturism. La sosirea echipajului de intervenție, mașina era afectată în proporție de 80%, însă în scurt timp, pompierii au lichidat incendiul, fără a fi puși în pericol alți participanți la trafic.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 26 iunie a.c., salvatorii deveni s-au mobilizat cu două autospeciale de stingere, autoscara mecanică și un echipaj SMURD pentru stingerea unui incendiu dintr-un apartament situat la etajul 1, al unui bloc din Deva. În sprijin a intervenit și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean.

Ajunși la locul evenimentului, pompierii au constatat faptul că ardea mobilierul și aparatura electrocasnică dintr-o cameră. Incendiul a fost lichidat prompt, însă fumul dens, degajat, a inundat întreaga casă a scarii, până la etajul 4.

Două persoane intoxicate au fost asistate medical la fața locului și transportate apoi la Spitalul Județean de Urgență din Deva. Ceilalți locatarii au fost sfătuiți să rămână în apartamente, în timp ce pompierii au acționat pentru ventilarea spațiului.

Ulterior, paramedicii SMURD au efectuat verificări, asigurându-se că nu există alte persoane care să necesite îngrijiri medicale. Cauza probabilă a declanșarii incendiului a fost o lumânare lăsată aprinsă, nesupravegheată.

🔥 Întrucât multe dintre incendii sunt declanșate ca urmare a unui scurtcircuit electric, pompierii hunedoreni vă reamintesc:

❗Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;

❗Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;

❗Indiferent dacă este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent.

Pompierii militari hunedoreni rămân mobilizați în continuare, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate in dificultate.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.