Zile de foc la sfârşit de săptămână

Sâmbătă, 30 Iulie 2022Hunedoara
Sursa Foto: Facebook ISU Hunedoara

Zile de foc la sfarsit de saptamana | imaginea 1 Au fost trei zile solicitante pentru pompierii hunedoreni.

Conform previziunilor meteorologice, temperaturile au depășit în unele localități din județ 40 de grade, însă pompierii și paramedicii SMURD s-au aflat mereu la datorie, gata să lupte cu flăcările, în cele mai grele condiții, atât ziua, cât și noaptea, gata să acorde asistență medicală la fiecare solicitare venită din partea cetăţenilor.

E adevărat că mulți îi numesc ”eroi”, însă a fi erou nu este ușor…Pe durata weekend-ului, pompierii din toate subunitățile ISU Hunedoara au intervenit la arderi necontrolate care au cuprins sute de hectare de vegetație uscată, mărăciniș și litieră. Doar sâmbată, 23 iulie a.c., suprafața totală a terenurilor afectate de aceste arderi a depășit 110 hectare.

Duminică, 24 iulie a.c., pe raza localității Bălan, într-o zonă greu accesibilă, au fost afectate de incendii 8 hectare de vegetație uscată și litieră.

Pentru localizare și lichidare s-au mobilizat pompierii din cadrul Detașamentului Hunedoara, ai Gărzii de Interventie Baru și ai Punctului de Lucru Totești, cărora li s-au alăturat 12 membri ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Râu de Mori, precum și reprezentanți ai Ocolului Silvic Retezat. Pentru a stinge toate focarele, salvatorii s-au luptat cu flăcările timp de patru ore.

Tot duminică, pentru localizarea și lichidarea incendiului declanșat pe raza localității Folt, au acționat pompierii Gărzii de Interventie Geoagiu și voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din Rapoltu Mare, care au fost spijiniți pe toată durata misiunii de localnicii aflați la fața locului.

În urma incendiului au ars vegetație uscată și mărăcini, pe o suprafață de aproximativ 2 hectare, pompierii reușind să limiteze la timp focul care amenința o cultură de grâu, din imediata vecinătate și mai multe căpițe de fân.

Din fericire, în timpul acestor evenimente nu s-au înregistrat victime, însă în localitatea Leauț, din comuna Tomești, în condiții de vânt și temperaturi ridicate, incendiul de vegetație uscată a cuprins peste 30 de hectare de teren și s-a extins la o casă nelocuită și la anexa acesteia.

Strădania pompierilor brădeni a făcut ca pericolul iminent de propagare a focului la biserica ”Sfinții Arhangheli” și la nouă locuințe din imprejurimi să fie înlăturat.

Pe lângă cele 21 de arderi necontrolate care au avut drept cauză probabilă – utilizarea focului deschis în spații deschise, salvatorii Detașamentului Deva și ai Secției Brad au intervenit sâmbătă, 23 iulie a.c., pentru stingerea unui incendiu de mare amploare, izbucnit la banda transportoare a unei fabrici de ciment din județ.

După patru ore de muncă asiduă, în care au fost mobilizate patru autospeciale și 21 de pompieri, toate focarele au fost lichidate, fără ca locuințele din apropiere să fie afectate.

Totodată, paramedicii SMURD au răspuns prompt în 145 de cazuri, acordând primul ajutor persoanelor cu probleme de sănătate.

În perioada menționată, inspectorii din cadrul Serviciului Prevenire - ISU Hunedoara au efectuat 18 misiuni de informare preventivă, atât în localități cât și în zone de agrement. Astfel, cetățenii au aflat direct de la specialiști toate regulile care trebuie respectate pentru prevenirea și stingerea incendiilor de vegetație uscată.

În plus, alte 29 situații de urgență au fost gestionate prompt și eficient de către pompieri, pe parcursul celor trei zile de weekend.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.