Lanţul supravieţuirii, un element de bază în lupta cu secundele pentru viață

Vineri, 19 August 2022Salaj
Sursa Foto: Facebook ISU Salaj

Lantul supravietuirii  un element de baza in lupta cu secundele pentru viata | imaginea 1 Lanţul supravieţuirii este alcătuit din verigile de bază necesare pentru a salva cel mai mare număr posibil de pacienţi aflaţi în stop cardio-respirator (SCR) în faza prespitalicească.

Puterea acestui lanţ este afectată direct de cea mai slabă verigă, astfel că pentru salvarea unui număr mare de victime cu SCR, verigile acestui lanţ trebuie aplicate corect şi în totalitate în faza prespitalicească.

Componentele lanţului supravieţuirii sunt următoarele:

  1. ACCESUL RAPID;
  2. SUPORT VITAL DE BAZA (BLS)(PRIMUL AJUTOR DE BAZĂ PRECOCE;
  3. DEFIBRILAREA PRECOCE;
  4. SUPORTUL AVANSAT PRECOCE AL VIEŢII (ALS).

Marți, 16 august a.c., în jurul prânzului, ca urmare a unui apel prin numărul de urgență 112 la dispeceratul ISU-Ambulanță, un echipaj SMURD a fost solicitat la un caz medical petrecut la sediul unui operator de turism aflat la intrare în localitatea Jibou.

Fiind cel mai aproape de caz, iar apelul anunța că o persoană (un bărbat de 59 de ani) a fost găsită în stop cardio-respirator, s-au deplasat imediat în sprijin și o mașină medicală de urgență (MMU) cu medicul de la Punctul de Operare Aeromedical Jibou și un echipaj al ambulanței.

La sosirea echipajelor medicale, o persoană martoră la eveniment îi aplica pacientului manevrele unei resuscitări de bază. Acest fapt important și crucial a dus la succesul manevrelor de resuscitare al echipajelor medicale, victima a răspuns pozitiv manevrelor întreprinse, iar elicopterul SMURD a transferat pacientul la Institutul Inimii “Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca.

În cazurile medicale grave timpul de intervenție joacă un rol decisiv în șansele de supraviețuire ale unui pacient. Cu cât trece mai mult timp de la declanșarea unei probleme medicale grave (stop cardio-respirator, accident vascular cerebral etc), cu atât șansa de recuperare a pacientului scade.

Spiritul civic, cunoașterea și aplicarea procedurilor acordării primului ajutor de bază precoce al martorului, funcționarea eficientă a verigilor lanțului supraviețuirii au dus la creșterea șanselor pacientului și la salvarea unei vieți.

Lantul supravietuirii  un element de baza in lupta cu secundele pentru viata | imaginea 2

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.