Intervenție contracronometru la un incendiu izbucnit la o țeavă de gaz din Deva

Vineri, 23 Septembrie 2022Hunedoara
Sursa Foto: Facebook ISU Hunedoara

Interventie contracronometru la un incendiu izbucnit la o teava de gaz din Deva | imaginea 1 Bilanțul misiunilor ISU Hunedoara în perioada 12 - 18 septembrie a.c. Salvatorii hunedoreni au gestionat în ultima săptămână 353 de misiuni și intervenții.

Majoritatea situațiilor de urgență – 269 - au fost pentru acordarea primului ajutor specializat persoanelor aflate în dificultate. Detașamentele care au înregistrat cele mai multe solicitări în acest sens au fost:

⭕ Detașamentul Hunedoara – 37 intervenții; ⭕ Detașamentul Orăștie - 33 intervenții; ⭕ Detașamentul Petroșani – 31 intervenții.

Tot în această săptămână, pompierii militari au acționat și pentru:

🔴 4 deblocări de uși;

🔴 2 salvări de animale;

🔴 1 evacuare a unei persoane blocate în lift;

🔴 asigurarea măsurilor pentru preîntâmpinarea izbucnirii unui incendiu ca urmare a unui accident rutier produs în localitatea Lupeni;

🔴 5 acțiuni de segmentare și degajare a copacilor căzuți pe carosabil ca urmare a manifestării vântului puternic, în localitățile: Deva, Lupeni, Merișor și Petroșani;

🔴 localizarea și lichidarea a 4 incendii izbucnite în localitățile: Deva, Peștișu Mare, Gros și Lupeni;

🔴 20 misiuni de sprijin pentru Serviciul de Ambulanță Județean;

🔴 21 misiuni de verificare la secțiile ATI ale unităților spitalicești din județ;

🔴 21 activități de recunoaștere, instruire și informare preventivă;

🔴 2 exerciții cu forțe și mijloace în teren, în localitățile Hațeg și Petroșani;

🔴 3 alte situații în sprijinul comunității.

Incendiul care a avut loc marți, 13 septembrie a.c., la o țeavă de gaz din zona Pieței Agroalimentare din municipiul Deva a reprezentat o intervenție contracronometru pentru echipajele de intervenție, care s-au mobilizat de urgență la locul evenimentului cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, o cisternă , autoscara mecanică și un echipajul SMURD.

Întrucât intervenția în astfel de situații este extrem de delicată și complexă, misiunea a fost coordonată de către prim-adjunctul inspectorului-șef al ISU Hunedoara.

Pompierii deveni au acționat conform procedurilor, utilizând jeturile conice, pulverizate, pentru diluarea în aer a norului de gaz inflamabil, prevenirea formării de amestecuri explozive și nu în ultimul rând pentru protecția clădirilor din imediata proximitate.

Concomitent cu ținerea sub control a flăcării, s-a acționat de către echipa de intervenție a furnizorului de gaze naturale pentru închiderea fluxului de gaz pe conducta respectivă. În timpul intervenției, cu ajutorul platformei autoscării mecanice, salvatorii au evacuat două persoane aflate în zona critică, fără a fi necesar ca acestea să fie transportate la spital.

Celelalte trei incendii pentru stingerea cărora au fost solicitați pompierii hunedoreni au avut ca și cauze probabile: scurtcircuitul electric și nesupravegherea mijloacelor de încălzire, fapt pentru care se reamintisc principalele măsuri ce trebuie respectate pentru a preîntâmpina declanșarea unor incendii în locuințe:

⛔ Renunțați la orice tip de improvizații, exploatați corespunzător buteliile, mijloacele de încălzire și nu suprasolicitați instalațiile electrice❗

📍 Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;

📍 Nu aşezaţi sau păstraţi butelii de gaze în apropierea oricăror surse de căldură;

📍 Nu folosiţi butelii de gaze lichefiate fără regulatori de presiune, cu garnituri deteriorate ori cu furtunuri de cauciuc fisurate sau lărgite la capete;

📍 Nu folosiţi flacără pentru verificarea etanşeităţii buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului/conductei de gaz; verificarea se face numai cu emulsie de apă cu săpun;

📍 Nu încălziţi cu flacără buteliile şi nu le folosiţi culcate, răsturnate sau înclinate;

📍 Nu transvazaţi gazul din butelie în orice alte recipiente şi nu folosiţi butelii improvizate;

📍 Nu lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheată;

📍 Nu folosiţi sobe şi alte mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului utilizându-se lichide inflamabile;

📍 Nu depozitați materiale combustibile în incinta centralei termice de la subsolul locuinței;

📍 Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, reparaţi-le, izolaţi-le termic şi curăţaţi-le periodic;

📍 Nu utilizaţi aeroterme, radiatoare, calorifere electrice construite artizanal sau defecte;

📍 Nu lăsați copiii nesupravegheați în locuință;

📍 Nu lăsați lumânările aprinse nesupravegheate;

În continuare, salvatorii hunedoreni vor fi la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical persoanelor aflate în dificultate.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.