De la instructor la salvator - Respect, Căpitan Petru Cibian!

Marți, 04 Octombrie 2022Hunedoara
Sursa Foto: Facebook ISU Hunedoara

De la instructor la salvator   Respect  Capitan Petru Cibian | imaginea 1 Ceea ce se dorea a fi o mică excursie, un weekend liniștit și relaxant cu familia, s-a transformat în câteva secunde într-o acțiune rapidă, fermă și asumată pentru un pompier de la ISU Hunedoara.

Trecerea, într-o clipită, de la peisajul unei dimineți însorite, de pe Dealul Feleacului (din Cluj), la imaginea unor autoturisme contorsionate, împrăștiate de violența impactului pe ambele sensuri de circulație, de la cântecelele și râsetele copiilor săi, la chipurile disperate și țipetele după ajutor ale celor implicați în accident, l-a împins pe Petru să treacă urgent la acțiune.

I-a spus soției să oprească mașina, să supravegheze copiii și a alergat la prima victimă pe care a zărit-o, a asistat-o medical, a liniștit-o, iar apoi s-a informat pe rând despre starea celorlalte persoane rănite în urma evenimentului.

Ca orice ofițer operativ care a participat la multe intervenții de-a lungul carierei sale și deopotrivă având experiență în dispeceratul integrat județean de la Deva, a știut exact ce informații să le comunice colegilor de la ISU Cluj, pentru alocarea de resurse.

Obișnuit cu coordonarea unor astfel de intervenții, i-a mobilizat imediat pe cei aflați în jur: „Vă rog să mă ascultați cu atenție! Oprim circulația pe ambele sensuri! Vor ajunge imediat salvatorii!“.

Când din prima autospecială de la ISU Cluj au coborât colegii de la descarcerare, le-a indicat precis unde să acționeze prima dată, întrucât dintr-o mașină grav avariată se vedeau scurgeri de carburant și ulei, care ar fi putut provoca oricând un incendiu. Apoi, a dat o mână de ajutor la transportul victimelor.

Despre aceste momente de tensiune, Petru a mărturisit: „Intervenția a fost o reușită datorită exclusiv pompierilor, echipajelor SMURD și SAJ de la Cluj. Eu am fost de ajutor în etapa incipientă, apoi au intrat în scenă colegii de la descarcerare și paramedicii SMURD.

În calitatea mea de instructor evaluator, le acord notă maximă! Felicitări salvatorilor clujeni, de la colegii din dispecerat, până la cei care au plecat cu ultima victimă spre spital. Am lucrat cu ei din priviri, iar la plecare am bătut palma și ne-am strâns mâinile.”

De câțiva ani, căpitanul Petru Cibian este șeful Centrului de Antrenament și Pregătire de Specialitate de la Orăștie, unde le predă pompierilor militari cursuri și susține stagii de pregătire profesională inclusiv pentru colegii de la Cluj. Sâmbătă, 1 octombrie a.c., însă, Petru a trecut de la instructor la salvator! Și excursia sa a început cu o mulțumire sufletească! A putut fi de ajutor!

De la instructor la salvator   Respect  Capitan Petru Cibian | imaginea 2

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.