Un scurtcircuit electric a declanșat un incendiu de proporții

Marți, 11 Octombrie 2022Hunedoara
Sursa Foto: Facebook ISU Hunedoara

Un scurtcircuit electric a declansat un incendiu de proportii | imaginea 1 În noaptea de vineri spre sâmbătă, 8 octombrie a.c., pompierii militari s-au luptat cu flăcările mai mult de cinci ore pentru a localiza și a lichida incendiul care a cuprins mansarda și acoperișul unei cabane din localitatea Vulcan.

La misiune au participat pompierii Gărzii de Intervenție Lupeni, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD, pompierii Detașamentului Petroșani cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și echipajul SMURD Vulcan.

La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta violent, pe o suprafață de aproximativ 200 de mp. Echipajele operative au acționat în forță și au reușit să salveze etajul și parterul clădirii.

Din fericire, în momentul izbucnirii incendiului, în locuință nu se afla nimeni, însă paramedicii SMURD au asistat medical o persoană care aflându-se în apropiere, a suferit un atac de panică.

❗ ACORDAȚI ATENȚIE INSTALAȚIILOR ELECTRICE❗Respectați măsurile de siguranță și renunțați la improvizații!

⭕ Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;

⭕ Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;

⭕ Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent.

❗Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.

❗ATENȚIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE❗

📌 Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.

📌 Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, radiator, reşou, lampă, televizor şi altele asemenea;

📌 Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;

📌 Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.

🛑 Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (frigider, reşou, televizor, maşina de spălat etc.).

📌 Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.

📌Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric.

📌 În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.